11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialConferința de închidere a campaniei EU OSHA 2018 -2019 „Managementul substanțelor periculoase”

Conferința de închidere a campaniei EU OSHA 2018 -2019 „Managementul substanțelor periculoase”

Punctul Focal al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă – România şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” (INCDPM), în parteneriat cu ARSSM (Asociația Română pentru Securitate și Sănătate în Muncă) și cu partenerii sociali,  au organizat marți, 29.10.2019, Reuniunea Rețelei Naționale a Punctului Focal EU OSHA – România&Conferința de închidere a campaniei.

Parte a campaniei paneuropene „Locuri de muncă sănătoase. Bine pentru tine. Bine pentru afacere” a Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA), evenimentul a urmărit să ofere oportunitatea unei colaborări mai strânse a tuturor partenerilor sociali, cu scopul promovării sănătăţii şi securităţii la locul de muncă pentru angajaţii din toate sectoarele de activitate, la nivel naţional.

Campania EU OSHA 2018-2019 „Managementul substanțelor periculoase” a fost lansată la nivel european în data de 24 aprilie 2018, la Bruxelles, în prezența Comisarului european, Marianne THYSSEN, a Directorului Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA), Dr. Christa  SEDLATSCHEK precum și a altor înalți oficiali ai Comisiei Europene. 

Campania a vizat ca obiective creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța prevenirii riscurilor legate de utilizarea substanțelor periculoase, inclusiv a celor legate de expunerea la agenți cancerigeni și mutageni,  creșterea gradului de cunoaștere a legislației din domeniu precum și promovarea de bune practici la nivelul companiilor.

Campania s-a adresat tuturor categoriilor de lucrători care utilizează aceste substanțe, prezente în aproape toate sectoarele de activitate precum și angajatorilor din companiile vizate în mod deosebit de prezența acestor riscuri.

Evenimentul de  închidere a Campaniei EU OSHA 2018-2019 la nivel național din data de 29 octombrie 2019 a reunit reprezentanți la vârf ai autorităților din domeniu (Ministerul Mediului, Ministerul Muncii și Justiției Sociale), factori de decizie, reprezentanți ai Romtens și ICOH, România, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru Darabont”, INCDPM, Inspecția Muncii, Institutul Național de Sănătate Publică, medici de medicina muncii, cercetători, reprezentanți ai asociațiilor profesionale din domeniu (ARSSM, SRMM, APMMMR, SRP etc.).     

Punctul Focal EU OSHA – România a prezentat concluziile celor doi ani ai Campaniei EU OSHA 2018-2019 „Managementul substanțelor periculoase”, la nivel național, cu o perspectivă asupra principalelor direcții de activitate pentru viitor. Evenimentul și-a propus, de asemenea, să ofere exemple de abordări și instrumente privind managementul substanțelor periculoase, având ca obiectiv principal eliminarea/reducerea riscurilor legate de utilizarea acestor substanțe și asigurarea unor locuri de muncă sigure și sănătoase.

Conferința a beneficiat de prezența și contribuția reprezentanților Agenției Europene, Dl. Tim TREGENZA, Network Manager & Coordonator Relații Internaționale EU OSHA, precum și a D-nei Violaine ROGGERI din partea Communication and Prevention Unit/EU OSHA. De asemenea, au luat cuvântul Dl. Dantes Nicolae BRATU, Inspector General de Stat – Inspectia Muncii, Dna. Anca PRICOP, Șef serviciu Securitate și Sănătate în Muncă, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Dl. Doru Costin DARABONT, Director General, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru Darabont”, INCDPM, Dl. Bogdan Iuliu HOSSU, Președinte CNS “Cartel Alfa” și, nu în ultimul rând, D-na Ioana-Georgiana NICOLESCU, Manager Punct Focal EU OSHA România, gazdă a evenimentului. Vorbitorii au subliniat rezultatele și importanța Campaniei EU OSHA la nivel național pentru susținerea unor locuri de muncă sigure și sănătoase și consolidarea unei culturi de prevenire, exprimându-și interesul și sprijinul pentru acțiunile viitoare ale  Punctului Focal EU OSHA România.

Evenimentul a fost urmat de proiecția filmelor “Automatic Fitness” & “Before the Bridge” („Înainte de a fi prea târziu!”) premiate de EU OSHA la Festivalul de film documentar și de animație, DOK, Leipzig, 2017, urmată de o dezbatere asupra consecințelor automatizării și robotizării asupra lumii de mâine a muncii.

PUNCTUL FOCAL EU OSHA – ROMÂNIA

Ioana – Georgiana NICOLESCU  

Manager Punct Focal EU OSHA România

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă