Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Companiile municipale înființate ilegal toacă 600 de milioane de euro

Toate cele 22 de companii municipale înființate în București de primarul Gabriela Firea funcționează ilegal, dar ele administrează, începând din anul 2016, un buget de 600 de milioane de euro.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.03.2019 - 09:38

Cele 22 de companii municipale s-au înființat în subordinea Consiliului General al Municipiului București, la inițiativa primarului general, Gabriela Firea.

Din anul 2016, când au început să fie înființate, și până în prezent, ele au avut la dispoziție fonduri totale de circa 600 de milioane de euro, provenite din bugetul Municipalității, a declarat, pentru „România liberă”, consilierul general Orlando Culea. Doar că, pentru primele 20 de companii înființate din capriciul Gabrielei Firea, Curtea de Apel a stabilit că acestea funcționează ilegal. La rândul lor, cele două companii municipale înființate cel mai recent, adică acum o săptămână, cu menirea de a prelua atribuțiile RADET, sunt și ele în ilegalitate, întrucât s-au născut printr-o hotărâre de Consiliu General în care un consilier a votat ilegal.

Pentru primele 20 de companii municipale, instanța a stabilit că ele au fost înființate ilegal, întrucât hotărârile CGMB referitoare la acestea au fost votate cu majoritate simplă (50 la sută plus 1 din voturile consilierilor municipali), în loc să fie luate cu o majoritate de două treimi. Pe acest considerent, instanţa a decis, în noiembrie 2018, anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale companiilor municipale. Primăria Capitalei a făcut cerere de revizuire, dar Curtea de Apel București a decis, la 13 februarie 2019, să mențină decizia inițială a instanței.

„Deși Curtea de Apel București a stabilit că toate companiile municipale au fost înființate de Gabriela Firea cu încălcarea legii, risipa merge mai departe”, avertiza însă Ana Ciceală, consilier general, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acesteia, doar în luna ianuarie 2019 companiile municipale au inițiat proceduri de achiziții care au totalizat peste 500 de milioane de lei.

 

Companiile funcționează ilegal, dar angajații lor fac achiziții

Situația ne-a fost confirmată și de consilierul general Orlando Culea: „Deși funcționează ilegal, oamenii din aceste companii sunt puși să facă achiziții, să ia lucrări”.

O replică a Primăriei Capitalei, transmisă printr-un comunicat de presă, invoca însă buna-credință a primarului general, Gabriela Firea.

„Societățile municipale din Holdingul București, capitală europeană au fost înființate cu bună-credință și în deplină legalitate, conform prevederilor Legii 31/1991, din dorința de a oferi bucureștenilor servicii publice de bună calitate și mai ieftine, după un model care func-
ționează deja cu bune rezultate în multe capitale europene”, a transmis Primăria.
Mergând pe aceeași linie, Municipalitatea a încercat să obțină dizolvarea Companiei Municipale Energetica SA (una dintre primele 20, declarate de instanță ca fiind înființate ilegal) prin divizarea ei în alte două entități, denumite Compania Municipală Termoenergetica București SA, respectiv Compania Municipală Energetica Servicii București SA. Aceste două structuri ar urma să preia atribuțiile RADET, care este în faliment. Concret, prima ar urma să producă și să distribuie energie termică în București, iar cea de-a doua ar asigura reabilitarea și modernizarea conductelor și a centralelor.

Doar că, la data de 1 martie 2019, consilierul general Orlando Culea a avertizat că și hotărârea de înființare a acestor două companii municipale este ilegală.

„Cea mai importantă hotărâre adoptată în şedinţa din 26.02.2019 a fost adoptată ilegal și este susceptibilă de a fi anulată în instanţă dacă nu e abrogată și adoptată cu respectarea legii, deoarece a fost votată de un consilier care a avut un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor, în sensul în care într-una dintre societăți fiica acestuia a fost aleasă în consiliul de administrație”, a explicat Orlando Culea într-un mesaj postat pe Facebook.

El a precizat, pentru „România liberă”, că persoana despre care susține că a votat în mod nelegal este consilierul general Mircea Ardeleanu. În cazul acestui consilier general, primarul Gabriela Firea ar fi trebuit, în urma votului nelegal, să-i ceară “demisia de onoare”, consideră Orlando Culea.

 

A fost sesizată Prefectura Capitalei

Pentru a se asigura că votul nelegal nu va permite funcționarea nelegală a încă două companii municipale, Orlando Culea a sesizat oficial această anomalie atât către secretarul general al Primăriei Capitalei, cât și către Prefectura Capitalei.

Abia după ce Orlando Culea a reclamat, la 1 martie, votul nelegal din 26 februarie, această situație a fost recunoscută, ieri, și de Gabriela Firea.

„Nu este legal și nici moral să se propună rude în consiliile de administrație și cu tristețe spun că nu s-a consultat nimeni cu mine cu privire la această situație. Trebuie să reluăm votul pe această hotărâre, pentru că există acest viciu pe care nu ni-l putem permite, să compromitem practic un proiect de hotărâre. Săptămâna viitoare voi convoca o nouă ședință extraordinară pentru a vota din nou acest proiect atât de important pentru Capitală”, a promis primarul general.

Comentarii