18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSocialComisia Europeană: Jucăriile şi automobilele sunt primele pe lista produselor periculoase retrase

Comisia Europeană: Jucăriile şi automobilele sunt primele pe lista produselor periculoase retrase

Jucăriile, de exemplu foarte popularele fidget spinners, precum şi autoturismele şi motocicletele, au fost primele pe lista produselor periculoase detectate şi retrase de pe piaţă, se arată într-un comunicat al forului comunitar.

”Normele europene de protecţie a consumatorilor garantează faptul că în UE sunt comercializate numai produse sigure. În caz contrar, sistemul de alertă rapidă ajută autorităţile să reacţioneze prompt şi să retragă toate produsele care ar putea provoca vătămări. Datorită acestui sistem, copiii noştri se pot juca în siguranţă şi putem preveni accidente mortale pe drumurile europene. Acesta este un bun exemplu de aplicare eficientă a normelor UE în domeniul protecţiei consumatorilor. Din păcate, în multe alte domenii, este nevoie să îmbunătăţim aplicarea legii şi să ne asigurăm că consumatorii se pot bucura într-adevăr de drepturile lor. Acesta este scopul iniţiativei ”Noi avantaje pentru consumatori”, care urmează să fie lansată”, a declarat Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen.

Ca urmare a celor 2.201 alerte transmise prin sistemul de alertă rapidă, s-au întreprins aproape 4.000 de acţiuni, cum ar fi retragerea produselor de pe piaţă. Aceasta arată că autorităţile naţionale au monitorizat atent alertele difuzate în sistem şi că au luat toate măsurile necesare pentru a contribui la asigurarea unei pieţe mai sigure pentru consumatori.

Din ce în ce mai frecvent, consumatorii achiziţionează produse online direct din ţările terţe. Provocarea constă acum în a garanta că aceste produse respectă standardele de siguranţă ale UE.

Multe dintre produsele periculoase care sunt notificate în cadrul sistemului de alertă rapidă sunt vândute şi prin intermediul platformelor şi pieţelor online. Pentru a răspunde acestui fenomen, Comisia stimulează cooperarea cu omologii săi internaţionali şi cu platformele online pentru a se asigura că la consumatorii din UE nu ajung produse nesigure. La 1 martie 2018, Comisia a emis o Recomandare cuprinzând un set de măsuri operaţionale pe care să le adopte platformele online şi statele membre pentru a întări combaterea conţinutului online ilegal, inclusiv atunci când este vorba despre produse periculoase.

În special, Comisia încurajează platformele să îşi asume angajamente voluntare care să depăşească obligaţiile legale care le revin în materie de siguranţă a produselor.

În 2017, categoria ”jucării” a reprezentat categoria de produse pentru care s-au înregistrat cele mai multe notificări (29%), urmată de ”autovehicule” (20%) şi de ”articolele de îmbrăcăminte, produsele textile şi articolele de modă” (12%).

În ceea ce priveşte riscurile, în anul 2017, cel mai des notificat a fost riscul de vătămare (28%), urmat de riscul chimic (22%).

Majoritatea produselor periculoase notificate în sistem au provenit din afara UE. China este prima ţară de origine, însă în 2017, numărul alertelor a rămas stabil, la 53% (1.155 de alerte), la fel ca în anul precedent. Comisia continuă să coopereze strâns cu autorităţile chineze, cu care discută cazuri specifice şi pune în aplicare acţiuni, cum ar fi schimbul de bune practici. Produsele periculoase de origine europeană au făcut obiectul a 413 notificări (26%).

Sistemul de alertă rapidă este un instrument important pentru aplicarea de către autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorilor a legislaţiei UE în domeniu. Pentru a îmbunătăţi şi mai mult aplicarea legislaţiei, Comisia va prezenta în aprilie iniţiativa ”Noi avantaje pentru consumatori”, al cărei scop este modernizarea normelor existente şi îmbunătăţirea protecţiei consumatorilor.

CE dă asigurări că va lucra în continuare la modernizarea sistemului de alertă rapidă care le permite autorităţilor şi întreprinderilor să protejeze mai bine consumatorii împotriva produselor periculoase. Următoarea etapă a modernizării sistemului le va permite utilizatorilor să citească alertele în toate limbile oficiale ale UE.

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă