Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cluj: Expoziţie cu piese ceramice, unică în România, deschisă la MNIT

O expoziţie cu peste o mie de piese ceramice provenite din colecţiile a opt instituţii muzeale din România şi din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) este deschisă la Cluj până pe 15 octombrie.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 27.09.2018 - 14:10

Vizitatorii expoziţiei "The supply of ceramic goods in Dacia and Lower Moesia: imports and local developments" pot vedea de la obiecte de cult, până la ceramica care se folosea în viaţa de zi cu zi. În expoziţie au fost recreate şi o bucătărie, o corabie, un atelier de olărit, dar şi un mic templu, pentru ca publicul să poată înţelege mai mult despre felul în care erau folosite acum câteva mii de ani obiectele pe care le văd expuse.

"Acest tip de expunere şi cu atât de multe piese este unic. Până acum nu a făcut nimeni în România o asemenea expoziţie, nici cu atât de multe piese şi nici ca mod de expunere. (...) Avem un vas mare, de cult, foarte frumos, decorat cu şerpi, care are şi medalioane aplicate cu reprezentările zeului Dionisos. Este adus de la Tomis şi este unicat. Sunt multe statuete de cult, am şi făcut un colţ, un templu în miniatură în care să se vadă cum se aduceau ofrande zeilor. Mai sunt amfore, recipiente speciale care se aduceau vinuri, uleiuri, sosuri, fructe, multe alte lucruri din tot imperiul roman. Am făcut o replică după o corabie ca să se vadă cum erau transportate, am făcut o replică după o bucătărie romană ca să se vadă cum se foloseau vasele', a explicat unul dintre specialiştii care s-au ocupat de organizarea expoziţiei, Viorica Rusu Bolindeţ.

De asemenea, în expoziţie se mai pot vedea diferite tipuri de ceramică, precum şi instrumentele cu care se realiza aceasta.

Expoziţia a fost deschisă cu ocazia Congresului internaţional al Asociaţiei "Rei Cretariae Romanae Fautores", ce are loc zilele acestea la Cluj-Napoca şi care este una dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice în domeniul arheologiei clasice, cu accent pe studierea vieţii economice în Imperiul roman.

Deşi este deschisă spre vizitare publicului larg, scopul expoziţiei a fost acela de a face cunoscut specialiştilor veniţi la congres categoriile ceramice venite pe calea comerţului din alte zone ale Imperiului roman, dar şi specificul producţiei locale.

La eveniment participă 150 de specialişti care studiază ceramica romană şi care au venit la Cluj din 25 de ţări din întreaga lume.

Special pentru expoziţie a fost editat şi un catalog în limba engleză, ce va constitui un instrument de lucru pentru specialişti, dar va şi ajuta publicul să înţeleagă artefactele expuse.

În cadrul congresului va fi lansat si volumul "Atlas of Roman pottery workshops from the provinces Dacia and Lower Moesia/Scythia Minor (1st-7th centuries AD)", care reprezintă o primă sinteză privind producţia locala a ceramicii din cele două provincii care au existat pe teritoriul României în perioada romană, menită să facă cunoscut specificul acestor provincii în cadrul Imperiului roman. Volumul a fost realizat cu sprijinul cercetărilor din România, fiind, potrivit organizatorilor, un efort comun care nu a fost realizat până acum în domeniu.

Expoziţia a fost organizată de Viorica Rusu Bolindeţ împreună cu muzeograful Cristian Aurel Roman.

Comentarii

loading...