Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Clasa a VI-a, fără manuale. Editura ministerului spune că e OK

Anul școlar a început de mai bine de două săptămâni, dar elevii de clasa a VI-a din foarte multe localități nu au primit niciun manual.

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Actualizat: 28.09.2018 - 13:23

La șase materii nici nu vor vedea manuale anul acesta, deoarece Ministerul Educației nu a primit nici măcar o variantă care să fie evaluată. Cu toate acestea, conducerea Editurii Didactice și Pedagogice și cea a Ministerului Educației vor să ne convingă de faptul că totul este în regulă.

Elevii care au intrat anul acesta în clasa a VI-a ar fi trebuit să fie prima generație care învață, la toate materiile, după manuale noi. În realitate, pare mai mult o generație de sacrificiu, pe care conducerea Ministerului Educației Naționale (MEN) realizează experimente.

După retragerea manualelor de Geografie, din cauza numeroaselor greșeli de conținut, și descoperirea altor greșeli din cărțile de Istorie și Biologie, elevii din clasa a VI-a au șanse foarte mari să rămână fără manuale la limbile străine.

Anul școlar a debutat, dar MEN nu a primit nici măcar o propunere pentru manuale de Limba franceză, de exemplu. Termenul până la care puteau fi depuse propunerile este aproape de expirare, iar pentru a putea edita manualele școlare pentru limbi străine Ministerul Educației va trebui să demareze o nouă procedură.

În condițiile în care elevii nu au la dispoziție manuale, problema cade pe profesori, care sunt nevoiți să găseas-că metode alternative. Mai exact, sunt folosite mai multe fișe de lucru, la fiecare oră, pe lângă alte materiale didactice, dar ale căror costuri sunt suportate de dascăli. Ministerul Educației nu asigură un buget pentru materialele didactice folosite la clasă.

 

Conducerea editurii Ministerului Educației nu știe să numere

 Cu toate că sunt șase materii în programa de clasa a VI-a pentru care nu au fost încă depuse oferte (conținut, care apoi să fie evaluat și, ulterior, în cazul unui aviz favorabil, tipărit de Editura Didactică și Pedagogică), la Ministerul Educației ajung alte date.

Editura Didactică și Pedagogică (EDP) a transmis MEN că au fost editate manualele pentru 14 - din cele 16 - materii de clasa a VI-a.

Conducerea EDP a informat ministerul că toate cele 1,6 milioane de manuale comandate pentru clasa a VI-a au ajuns în depozitele de carte ale inspectoratelor școlare județene chiar înainte de prima zi a anului școlar.

Realitatea din teren este alta, în foarte multe localități nu a ajuns niciun manual pentru clasa a VI-a.

În județe precum Argeș, Bacău, Constanța, Caraș--Severin, Dâmbovița, Dolj și Prahova, manualele școlare pentru clasa a VI-a nu au ajuns nici în unitățile de învățământ din localitățile mari. Situație care se întâlnește și la școlile din Capitală. Pentru tipărirea celor 1,6 milioane de manuale, MEN a plătit peste 3 milioane de lei. Elevii din clasele VII-XII vor învăța, pentru cel puțin încă un an școlar, după ediții vechi ale manualelor. -Ministerul Educației Naționale (MEN) plătește 10.800.000 de lei pentru retipăriri de manuale.

Acesta este primul în an în care toate manualele școlare noi sunt realizate de Editura Didactică și Pedagogică. Instituția a fost recent transformată din regie autonomă în societate comercială cu capital integral de stat și are un contract încheiat cu Ministerul Educației.

Director al EDP a rămas Maria Mihaela Nistor, numită la conducerea editurii de când aceasta era încă regie autonomă.  

Comentarii

loading...