12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialCine face afaceri cu plajele: cârciumari, inspectori școlari și patroni de service-uri...

Cine face afaceri cu plajele: cârciumari, inspectori școlari și patroni de service-uri auto

Plajele de pe litoralul românesc au fost scoase la licitație de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Pentru unele sectoare, a fost o adevărată luptă. În Mamaia, de exemplu, au existat porțiuni pentru care s-au înscris la licitație nu mai puțin de nouă societăți comerciale. Pentru alte sectoare, însă, nu a existat decât un singur ofertant. Așa s-a întâmplat în zona Corbu – Năvodari.

 

Cele mai căutate plaje, în Mamaia

Așa cum era de așteptat, cele mai căutate plaje au fost cele din Mamaia. Mai mulți proprietari care dețin hoteluri au reușit să închirieze sectoare de plajă.

Hotelierii au reclamat, în mai multe rânduri, faptul că nu li se pare normal să liciteze pentru suprafața de plajă din fața unităților de cazare (și să concureze cu diverse alte firme în acest scop), pentru că, spun ei, le oferă gratuit plaja turiștilor care stau în hotel. Și în acest, ca și în trecut, există SRL-uri care au ca principal obiect de activitate cu totul altceva decât turismul, dar care au reușit să câștige licitația.

Este vorba, de exemplu, despre o SRL din Cernavodă care a câștigat un sector de plajă din municipiul Constanța. Obiectul principal de activitate este cel de service auto. Au concurat numai două firme, cea câștigătoare a obținut 50 de puncte. Multe dintre firmele care au câștigat licitațiile au activități în domeniul comerțului și alimentației publice.

Tot în Constanța, unul dintre cei care va administra o plajă este un fost inspector șef al Inspectoratului Școlar, care are mai multe afaceri în domeniul alimentației publice.

 

Premieră: o primărie are plajă

În acest an s-a înregistrat și o premieră: o primărie a câștigat un sector de plajă la licitație. Autoritățile locale intenționează să amenajeze în zona respectivă – subsector 6, situat pe raza localității – o plajă publică destinată în special locuitorilor orașului.

Plaja are o suprafață de 6153 mp și este situată în apropierea Portului Turistic Mangalia. Municipalitatea va întreține plaja prin lucrări de igienizare și ecologizare, amplasarea de coșuri de gunoi și alte acțiuni specifice, pe toată durata sezonului estival. Primarul Mangaliei, Radu Cristian, a declarat că a decis ca Primăria să participe la această licitație, în urma numeroaselor solicitări primite de la cetățeni privind amenajarea unei plaje publice gratuite a orașului. „Primăria Mangalia a făcut acest demers exclusiv pentru locuitorii orașului, pentru a le asigura acestora un sector de plajă publică, cu acces gratuit, fără a fi nevoiți să plătească șezlongul sau alte servicii impuse de agenții economici deținători de plaje”, a explicat primarul Radu Crstian.

 

 

Primarul cere schimbarea legislației

Edilul spune că, în opinia sa, nu este normal ca orașele cu acces la mare să plătească pentru a deține o plajă în folosul comunității.

„Considerăm că ar fi necesară schimbarea legislației în domeniu, astfel încât administrațiile locale cu acces la litoralul Mării Negre să beneficieze gratuit de anumite sectoare de plajă, fără a fi nevoite să participe la licitațiile organizate de Apele Române”, a mai precizat edilul din Mangalia. Radu Cristian susține că va solicita parlamentarilor de Constanța să inițieze un proiect de lege în acest sens, pentru a veni astfel în întâmpinarea doleanțelor tuturor locuitorilor din localitățile cu acces la plajă.

 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă