12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialCentre medicale de permanență pentru degrevarea „Urgențelor“ de la spitale

Centre medicale de permanență pentru degrevarea „Urgențelor“ de la spitale

 

În cele aproape trei decenii de reorganizare a sistemului de sănătate publică din multe mari orașe a dispărut o componentă destul de importantă a sistemului, aceea destinată rezolvării unor cazuri care, deși nu sunt grave, presupun totuși o minimă asistență medicală de specialitate.

Este vorba de tratarea unor răni, schimbări de pansamente, tratamente injectabile, puseuri de tensiune etc., în care este nevoie de vizita la un cabinet medical, iar dacă la acel moment nu este program la cabinetul medicului de familie singura soluție a pacientului este să meargă la „Urgența” celui mai apropiat spital.

Așa se ajunge ca Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din marile orașe să se confrunte nu numai cu cazuri grave, ci și cu o presiune a cazurilor pacienților cu probleme de sănătate minore, dar care vin la „Urgență” din cauză că nu au o alternativă pentru tratarea unei răni superficiale sau pentru a li se face o injecție. Galațiul este unul din orașele în care spitalele se confruntă cu astfel de probleme, după ce s-a desființat Policlinica Municipală, la care funcționa 24 de ore din 24 și un cabinet de tratamente la care era acordată asistența pentru astfel de cazuri.

Pentru a degreva Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” de această presiune, Primăria Galați a demarat înființarea în cartierele orașului a unor centre medicale de permanență, la care gălățenii să se poată adresa unui medic sau unei asistente medicale în cursul după-amiezii și nopții, dar și sâmbăta și duminica, când nu este program la cabinetele medicilor de familie. Este un model importat de la București, pe care încercase să îl pună în practică fostul primar Sorin Oprescu.

După înființarea unui prim centru de permanență în Micro 39, cartier de la periferia orașului, acum se lucrează la amenajarea celui de-al doilea centru, înființat în colaborare cu Arhiepiscopia Dunării de Jos la Parohia „Trei Ierarhi”, care a pus la dispoziție gratuit o clădire nou-construită în  curtea bisericii. Un al treilea centru ar urma să fie înființat în Campusul Studențesc, în colaborare cu Universitatea Dunărea de Jos.

„Menirea unui astfel de centru este de a degreva Unitatea de Primiri Urgenţe, care deja este foarte aglomerată. Şi asta pentru că mulţi dintre pacienţii care ajung la UPU vin doar pentru un simplu tratament sau o injecţie. Totodată, dorim să aducem în interiorul cartierelor aceste centre pentru ca oamenii să poată primi rapid o consultaţie medicală sau un tratament, fără a fi nevoie să meargă la spital”, ne-a declarat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.

 

Costuri modice în raport cu beneficiile

Fondurile necesare pentru înființarea unui astfel de centru sunt modice în raport cu avantajele. Înființarea primului centru de permanență a costat aproximativ 180.000 de lei, din care 116.000 lei au fost banii alocați pentru amenajarea spațiului, iar 65.000 de lei pentru dotări.

Sunt fonduri care aproape că nu contează la bugetul unui mare oraș, este echivalentul sumei alocate pentru organizarea unui eveniment, dar beneficiile pentru sănătatea locuitorilor orașului sunt incomparabile în raport cu aceste costuri.

 

Cum va funcționa un Centru Medical de Permanență

Centrul de permanenţă pentru servicii medicale este înfiinţat şi organizat în baza Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare. Primăria pune la dispoziţia Serviciului de Asistenţă Medicală şi fondurile necesare pentru plata serviciilor de curăţenie, pază şi a utilităţilor necesare funcţionării. Centrul de permanenţă reprezintă un mod particular de organizare a activităţii medicale în sistemul sanitar care va funcţiona în afara programului de activitate al celor aproximativ 122 de medici de familie din Galaţi care se află în raporturi contractuale cu CJAS Galaţi.

Astfel, în echipele de gardă care asigură serviciile medicale în primul centru de permanență din Galați îşi desfăşoară activitatea 19 medici de familie şi 7 asistenţi medicali. Centrul funcţionează în regim de gardă, în zilele lucrătoare, între orele 15.00 și 08.00 dimineața, iar în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale garda începe la ora 8.00 şi durează 24 de ore.

 

Unic în țară: Centru de Medicină Dentară Socială

Zilele trecute, la Galați a fost inaugurat singurul Centru de Medicină Dentară Socială din țară, la care vor fi tratate gratuit peste 20.000 de persoane asistate social şi aflate în evidenţa Primăriei Galaţi. Centrul a fost înființat printr-o investiție a Universității Dunărea de Jos, în valoare de 700.000 lei, realizată în primul rând pentru ca studenții din ultimii ani de studii la Specializarea Stomatologie de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității să aibă la dispoziție cabinete bine dotate în care să își facă practica.

În același timp, de serviciile noii clinici vor beneficia gălățenii cu venituri mici, care vor primi tratamente gratuite, consumabilele fiind decontate de primărie. În cele 9 cabinete medicale, dotate cu 17 scaune stomatologice, vor lucra cadre didactice universitare şi studenţii din anii IV şi V de la Specializarea Stomatologie, dar şi 20 de rezidenţi de medicină dentară. Nimeni nu va fi plătit.

„Conform listei înaintate de municipalitate, sunt peste 20.000 de asistaţi social începând cu căminele de bătrâni şi terminând cu cei de la cantinele sociale, toţi aflaţi în evidenţele asistenţei sociale din primărie. Pacienţii vor fi livraţi de primărie într-un ritm în care vom cădea de comun acord şi vor beneficia de aceste servicii de medicină dentară. Aici lucrează peste 40 de cadre universitare de la Secţia Stomatologie a Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, 360 de studenţi din anii V şi VI şi 20 de rezidenţi de medicină dentară pe diferite specializări. Studenţii şi cadrele didactice vor lucra în cadrul programului de învăţământ, iar rezidenţii în programul lor de pregătire pe o anume specializare”, a precizat Aurel Nechita, profesor la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați.

 

Primăria alocă 150.000 euro pentru consumabile

Primarul Ionuţ Pucheanu a precizat că este pentru prima dată când un astfel de centru social funcţionează în ţară şi că sumele necesare funcţionării clinicii vor fi asigurate de la bugetul local, o primă tranşă de 100.000 lei fiind deja virată în contul centrului. „E pentru prima oară când, în România, funcţionează o astfel de clinică, cu astfel de servicii, pentru cetăţenii unui oraş. Partea de echipamente a fost pusă la dispoziţie de către universitate, iar partea de consumabile ce ţin de exercitarea actului medical este susţinută de municipalitate. Beneficiază de serviciile centrului bătrânii şi persoanele cu venitul minim pe economie din centrele sociale ale primăriei. Vom aloca pentru materiale dentare aproximativ 150.000 de euro pe an şi deja am virat o primă tranşă de 100.000 lei”, a spus Pucheanu.

În condițiile în care și persoane care au un salariu își mai amână vizita la stomatolog din cauza costurilor tratamentelor, este clar că pentru cei 20.000 de gălățeni asistați social erau șanse minime să treacă pragul unui cabinet stomatologic. Faptul că li se oferă tratamentul gratuit este o mare șansă pentru a-și îngriji sănătatea.  

 

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă