Cel mai recent sondaj de opinie a fost realizat de institutul INSCOP iar rezultatele sale au fost publicate, pe internet, acum două zile.
Potrivit acestui sondaj, profesioniștii care se bucură de cea mai mare încredere în rândul românilor, în această perioadă de criză, sunt pompierii, pe primul loc, urmați de personalul medical (medici și asistente medicale). Procentele de încredere “multă și foarte multă” acordate acestor două categorii profesionale sunt 92,6 la sută, respectiv 90,4 la sută.
Datele centralizate în acest sondaj, intitulat ”Percepția populației cu privire la epidemia COVID -19 în România”, au fost culese în perioada 16 – 19 martie 2020.
În topul încrederii populației, după pompieri și medici, urmează militarii (88,7 la sută încredere multă și foarte multă), farmaciștii (86,8 la sută) și polițiștii (72,4% încredere multă și foarte multă).
”Medicii și asistentele medicale, farmaciștii, pompierii, militarii, polițiștii se bucură de niveluri record de încredere multă și foarte multă din partea populației, ceea ce evidențiază atât teama puternică a opiniei publice, cât și nevoia de oamenilor de a se racorda la repere de stabilitate și profesionalism care pot acorda ajutor și se află în linia întâi a bătăliei cu epidemia de coronavirus. Chiar și lucrătorii din magazinele alimentare beneficiază un nivel de încredere foarte ridicat de aproximativ 60 la sută”, a explicat Remus Ștefureac, directorul institutului INSCOP Research.
Tot potrivit acestuia, comparativ cu cifrele din sondajul INSCOP realizat acum un an, “Poliția câștigă acum peste 25 de procente. Președinția câștigă la rândul ei peste 15 de procente, iar Guvernul aproape 30 de procente”.
În anii trecuți, cetățenii declarau că au cea mai mare încredere în Biserica Ortodoxă Română și în Armată. Faptul că BOR nu mai apare în clasament poate fi explicat prin faptul că ultimul chestionar nu a mai avut întrebări referitoare la încrederea românilor în Biserică.
În “prima linie” a luptei împotriva coronavirusului se află, în mod evident, personalul medical, în toate țările lumii, astfel explicându-se și creșterea uriașă de simpatie de care se bucură medicii în România, în acest moment.
Pe de altă parte, faptul că românii au o asemenea încredere în personalul medical și în militari (aici incluzând, cumulat, pompierii din Ministerul de Interne, care poartă grade militare, și militarii din Ministerul Apărării Naționale) sugerează că populația recunoaște și acceptă restricțiile aferente stării de urgență, care a fost impusă în România pe timpul crizei coronavirusului.
În teritoriul național, principalele misiuni ale militarilor Armatei sunt, în prezent, cele legate de starea de urgență – anunțată de președintele Iohannis la data de 14 martie. Potrivit legii, pe timpul stării de urgență comanda operațiunilor o are ministrul Afacerilor Interne – acesta fiind și motivul pentru care primele două ordonanțe militare au fost emise de ministrul de Interne, Marcel Vela. Următorul nivel al crizei ar putea impune decretare stării de asediu, în care ordonanțele militare ar fi emise de ministrul Apărării Naționale sau de șeful Statului Major al Apărării, acesta fiind general activ.
Potrivit ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, MApN a început “revederea şi actualizarea planurilor de acţiune pe tipuri de risc / cooperare în situaţii de urgenţă, la nivelul fiecărei garnizoane”.
Până la acel moment, militarii români execută acțiuni în sprijinul autorităților civile, mai ales a celor medicale. Institutul Național Medico-Militar „Cantacuzino” din București, recent trecut în subordinea MApN, contribuie deja la creșterea capacității de diagnosticare a COVID-19 pe teritoriul României. Specialiștii acestui institut au efectuat, în luna martie, teste de diagnostic molecular pentru aproximativ 1000 de probe recoltate de la persoane suspecte de infecție cu noul coronavirus.
Pe de altă parte, MApN va deschide, în câteva zile, spitalul de campanie tip ROL 2, care a fost montat de militarii români în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” de la Otopeni.
Un alt spital militar mobil va fi instalat în județul Constanța, urmând a fi plasat, cel mai probabil, pe terenul destinat inițial construirii spitalului regional, a anunțat prefectul de Constanța, George Niculescu.