9.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

CCR declară neconstituțională legea care interzicea, în educație, discuțiile despre gen

Asociația ACCEPT salută decizia luată, miercuri, de Curtea Constituțională a României (CCR), care a decis că legea prin care se interzice educația despre gen, egalitate de gen și identitate de gen în România este una neconstituțională.

„Astfel, CCR a oprit un atac grav asupra democrației și a libertăților de gândire, exprimare și autonomie academică. De asemenea, decizia CCR indică faptul că legislativul și executivul trebuie să coopereze pentru consolidarea și apărarea drepturilor femeilor și persoanelor transgender, în contextul implementării Convenției de la Istanbul, și nu să submineze reformele în domeniul combaterii violenței de gen și a discriminării”, menționează un comunicat de presă difuzat de Asociația ACCEPT.

„Decizia CCR de astăzi este un pas important – ea recunoaște faptul că genul și, implicit, persoanele transgender există în realitatea juridică și factuală din România. Această realitate, odată recunoscută de CCR, trebuie respectată în măsurile legislativului și executivului – nu numai în educație, dar și în sănătate, în domeniul ordinii publice și în alte servicii publice în care persoanele transgender au dreptul să fie tratate cu acelaşi respect şi profesionalism cu care este tratat orice cetăţean, ţinându-se cont de identitatea lor de gen”, a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a Asociației ACCEPT.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă