10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialCazul Sorina salvează și alți copii: monitorizare post adopție pentru bunăstarea copilului!

Cazul Sorina salvează și alți copii: monitorizare post adopție pentru bunăstarea copilului!

Nota cu rezultatele demersurilor efectuate ca urmare a sesizării din oficiu a Avocatului Poporului referitoare la circumstanțele preluării minorei Sorina Săcărin (Lucan înainte de adopție) de la asistenta maternală profesionistă Mariana Șărămăt și transferul la familia adoptatoare din Statele Unite ale Americii (familia Săcărin):

Mass-media a prezentat pe larg cazul Sorinei, în acest context, Avocatul Poporului a dispus efectuarea unei anchete în zilele de 24 și 25 iunie 2019 la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj și la Primăria orașului Baia de Aramă.
În urma acestui demers, Avocatul Poporului a emis o serie de recomandări către următoarele instituții: Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Consiliul Județean Mehedinți, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Mehedinți, Primăria Orașului Baia de Aramă. Toate aceste instituții au răspuns recomandărilor Avocatului Poporului.

24 iunie 2019, Sorina Săcărin preluată cu oamenii legii: imagini cu un puternic impact emoțional

,,Prin adresa numărul 29622 din 10 decembrie 2019 înregistrată la instituția Avocatului Poporului cu numărul 22405 din 12 decembrie 2019, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți ne informează:
D.G.A.S.P.C. Mehedinți, prin activitățile întreprinse zilnic, monitorizează atent gestionarea eficientă și cu prioritate a tuturor situațiilor care aduc atingere interesului superior al copilului, luându-se măsurile necesare pentru evitarea unor evenimente neplăcute.”
Mai departe, se arată în notă, Avocatul Poporului a emis recomandări către Consiliul Județean Mehedinți luând în considerare preluarea minorei Sorina Săcărin de la asistenta maternală Mariana Șărămăt la familia adoptatoare din Statele Unite ale Americii: ,,prin adresa numărul 17086 din 11 decembrie 2019 înregistrată la instituția Avocatului Poporului cu numărul 22375 din 12 decembrie 2019,Consiliul Județean Mehedinți informează că au fost însușite recomandările instituției Avocatul Poporului, în acest sens având discuții cu toate persoanele implicate atât în modul de pregătire al asistenților maternal profesioniști cât și în supravegherea acestora pe parcursul derulării activității pentru a preîntâmpina probleme de genul celor avute, iar acțiunile și activitățile întregului personal să fie îndreptate în apărarea și promovarea interesului superior al copilului.
Totodată, se arată în notă, Ministerul Muncii și Justiției Sociale – Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și-a însușit toate recomandările Avocatului Poporului precum și monitorizarea post-adopție:
,,Referitor la cea de-a doua recomandare de a se dispune măsuri concrete privind eliminarea deficiențelor din sistemul de protecție a copilului în materia adopției, mai ales sub aspectul asigurării unui suport emoțional adecvat atât pentru copilul adoptabil cât și pentru asistentul maternal și, eventual familia acestuia în vederea realizării cu succes a integrării copilului în familia adoptatoare așa cum s-a menționat anterior, toți asistenții maternali vor beneficia de formare profesională în cadrul proiectului Team -up :Progres în calitatea îngrijire alternativă a copiilor.”
De asemenea, Ministerul Muncii și Justiției sociale – Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, informează Avocatul Poporului referitor la monitorizarea situației minorei Sorina Săcărin ,,se trimit trimestrial rapoarte de monitorizare post adopție:

,,Primul raport de monitorizare post adopție realizat de Vivian Ostrov, asistent social clinic licențiat pentru organismul acreditat în Statele Unite ale Americii. Acesta descrie în note pozitive evoluția minorei în principalele arii de dezvoltare: familial social și școlar.
Sorina este o fată drăguță cu părul închis, ten închis cu ochi căprui închis și cu un zâmbet larg. A fost consultată ultima oară de pediatrul ei, Dr. Reeta Saharia pe 18 august 2019. La acel consult avea 22 , 67 kg și 119 cm. Starea ei generală este bună. Nu există probleme medicale cunoscute și nu există istoric medical de boli ale copilăriei. Dezvoltarea sa motrică grosieră și fină pare să fie în limitele normale și nu există îngrijorări cu privire la dezvoltarea sa fizică. Are poftă de mâncare și mănâncă bine. Adoarme ușor și doarme toată noaptea. Are un somn ușor și doarme între 9 și 10 ore în fiecare noapte. Ea doarme în patul ei într-o cameră pe care o împarte cu sora ei Ava, 11. Îi place să facă activități fizice și participă cu totul în toate activitățile familiale. Ea ia lecții de înot și de gimnastică dar și lecții de pian. Are o personalitate deschisă și prietenoasă și nu este timidă în ciuda barierei limbajului cu acest asistent social. Referitor la activitatea școlară raportul consemnează următoarele Sorina se trezește la 7 dimineața, singură. Se îmbracă singură iar apoi la 8:00 dimineața Ramona (mama) o duce la programul înainte de școală (before school) împreună cu fratele și sora ei în vârstă de 4 și 11. De acolo merge la școală cu autobuzul la 9 A.M. Este în clasa a-2-a. Ziua ei de școală începe de la 9 A.M. până la 3:30 P.M. apoi merge la un program de Afterschool până la 5 P.M. atunci când Ramona o ia să o ducă acasă. Sorina ia cina cu familia ei la 6:30 după care copiii își fac temele și se joacă până la ora de culcare. Sorina de obicei se culcă între 8:30 și 9:00 p.m. De când s-au întors cu ea în SUA au demonstrat răbdare maturitate și flexibilitate. Au putut să-i ofere spațiu emoțional pentru a se adapta lor, copiilor și comunității, și să avanseze în ritmul ei în învățarea rutinelor lor și expectativelor familiei. Aceștia se simt mândri de atitudinea ei pozitivă și de buna ei adaptare la familie cat și la școală și comunitate. Este de ajutor faptul că Sorina își dorește mult să învețe și să devină parte din familie”.
În final specialistul concluzionează ,,recomandarea mea este ca Sorina să continue să se dezvolte și să se integreze în familia sa adoptivă. Ramona și Gabriel Săcărin îi oferă un cămin iubitori stabil și temeinic în care acest copil se poate dezvolta și prospera” .
În concluzie, având în vedere faptul că, din cele de mai sus rezultă că situația minorei care face obiectul acestei sesizări, este gestionată conform prevederilor legale în vigoare, de către autoritățile publice competente, că acestea și-au însușit recomandările făcute precum și faptul că documentele de monitorizare post adopție exprimă favorabilitate acestui demers recomandând continuarea lui, vă supunem aprobării propunerea de închiderea a dosarului constituit la instituția Avocatul Poporului, ca urmare a sesizării din oficiu a Avocatului Poporului.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei...

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă