15 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Cazinoul din Constanţa se află pe „Lista celor mai periclitate şapte monumente europene”

„Ne bucură şi ne întristează, în acelaşi timp, această nominalizare. Pe de-o parte, marea problemă cu care ne confruntăm de aproape zece ani, cea a birocraţiei oficiale ce ne-a împiedicat să investim banii ce i-avem la dispoziţie pentru a reabilita şi viabiliza această clădire emblematică de patrimoniu, a căpătat deodată ecou şi importanţă europeană şi, din câte am înţeles, conform uzanţelor, odată cu această nominalizare, clădirea Cazinoului se va bucura inclusiv de expertize şi evaluări ale unor experţi europeni. În acelaşi timp, ca edil şef, sunt mâhnit pentru faptul că, până acum, am parcurs trei etape complete de licitare a lucrărilor de reparaţie capitală şi tot atâtea eşecuri din cauza legislaţiei, a contestărilor aferente, astfel încât imobilul, mândria şi emblema arhitectonică a oraşului să fie declarat acum monument european în pericol”, a declarat Făgădău.

Acesta a menţionat că, pe baza opiniilor formulate de constănţeni şi transmise administraţiei publice, Primăria a decis să înceapă lucrările de conservare a clădirii de patrimoniu – Cazinoul din Constanţa, ce vor fi finalizate până în luna noiembrie, de Ziua Dobrogei, independent de etapele de licitaţie ce vor fi organizate de Compania Naţională de Investiţii (CNI), pentru reabilitarea construcţiei.

„De asemenea, pe baza chestionarelor de opinii, completate de cetăţeni, am decis că viitoarea clădire va avea trebui să răspundă unor funcţiuni culturale, în sfera spectacolelor şi expoziţiilor şi a spaţiilor publice de alimentaţie”, a declarat Făgădău.

Alături de primarul Constanţei, la conferinţa de presă s-au aflat şi reprezentanţii companiilor organizatoare ale festivalelor Untold şi Neversea, care au declarat că şi-au oferit serviciile pentru organizarea unor campanii participative în favoarea mobilizării cât mai multor resurse financiare şi umane pentru reabilitarea Cazinoului constănţean.

Ultima oră
Pe aceeași temă