13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialCauze și soluții ale lipsei medicamentelor: Exportul paralel este "vinovatul"

Cauze și soluții ale lipsei medicamentelor: Exportul paralel este “vinovatul”

Înțelegerea corectă, de către publicul larg, medici și farmaciști a cauzelor și a soluțiilor care se impun, este esențială pentru gestionarea situațiilor în care un medicament lipsește de pe piață. Rareori, lipsa unui medicament este generată de o cauza unică, în cele mai multe cazuri fiind vorba de un cumul de factori.

În primul rând, trebuie precizat că medicamentele care lipsesc sunt cele eliberate pe baza de prescripție medicală, în farmacii sau spitale sau sunt medicamente din programele naționale, iar lipsa acestora poate fi temporară sau permanentă.

În cazul dispariției permanente de pe piață a unor medicamente, trebuie luate în considerare mai multe cauze.

Lipsa de materii prime necesare pentru fabricarea medicamentelor, este ce se întâmplă acum la nivel global, în criza de imunoglobulină, din cauza deficitului de plasmă.

Probleme de conformare cu standardele de Bună Practică de Fabricație în procesul de producție al medicamentului –  “Buna Practică de Fabricație” se referă la etapa din asigurarea calității care garantează că medicamentele sunt realizate și controlate în acord cu standardul de calitate corespunzător pentru scopul utilizării lor.

Probleme de siguranță sau chiar întreruperea producției unor medicamente învechite sau cu profitabilitate scazută pot fi de asemenea, cauze ale dispariției permanente.  Așadar, pentru asigurarea siguranței pacientului, din motive de fabricație sau profitabilitate, producatorii pot decide retragerea definitivă a unor medicamente de pe piețele statelor membre, inclusiv din Romania.

În cazul lipsei temporare a unor medicamente, trebuie avut în vedere ca acestea pot lipsi doar din farmacii sau spitale sau chiar și de la producatori și distribuitorii acestora.

Unele probleme de calitate sau siguranță, pot cauza întreruperea temporară a punerii pe piață a unor medicamente. Reluarea aprovizionării pieței se poate face dupa remedierea acestor probleme. De cele mai multe ori, medicii, farmaciștii și pacienții nu sunt informați referitor la aceste probleme sau la termenele de reluare a aprovizionării pieței cu aceste medicamente.

În ceea ce privește problema prețului medicamentelor și lipsa de profitabilitate unor medicamente, cauzată de costuri de producție mai mari decât prețul stabilit într-o țară: acesta este un aspect care poate genera atât retrageri definitive, cât și temporare, urmate de negocieri ale prețurilor între producatori și autorități.

Exportul paralel: “vinovatul de serviciu” în toate situațiile de lipsă a medicamentelor

Exportul paralel nu poate reprezenta o problema generatoare de deficit al medicamentelor deoarece este monitorizat și reglementat de catre autoritățile naționale. Deși aproape în toate situațiile  în care lipsesc medicamente este incrimint exportul paralel,  până acum acesta nu a reprezentat motivul lipsei unei categorii de medicamente.

Comerțul intracomunitar, import-export paralel, asigura disponibilitatea medicamentelor inovative la nivel european

Mecanismul de comerț intracomunitar, import-export paralel, deși reglementat în Uniunea Europeană, este neînțeles public și greșit privit ca fiind sursa lipsei medicamentelor, pe ideea că dacă medicamentele nu se mai găsesc în România, este pentru că au fost scoase din țară și exportate în alte state UE.

Comerțul intracomunitar, import-export paralel, este un mecanism care asigura disponibilitatea medicamentelor innovative la nivel European, la prețuri mai mici, în special în situații de deficit. Prin import-export paralel, un medicament disponibil pe piața unui stat UE, va putea fi trimis și pe altă piață din Europa, de unde lipsește temporar, ajutând pacienții, cetățeni europeni.

Este cazul imunoglobulinei pe care distribuitorii paraleli – ADEM, cu susținerea ministerului Sănătății și a ANMDM a adus-o din Austria, Cehia, Germania, Bulgaria în România și au oferit-o ca donație unor spitale unde existau cazuri urgente. Principiul comerțului intracomunitar este diferența de preț între statele membre, ca atare, acest mecanism nu poate fi interzis la nivel european, dar poate fi controlat strict de către state în situatii de criză.

Pentru prevenirea apariției unor crize a medicamentelor sau pentru gestionarea unor momente de criză este utilă informarea tuturor jucătorilor din piață implicați în lanțul de aprovizionare și mai ales, esențial este să fie informați medicii, farmaciștii și pacienții. Trebuie de asemenea, folosite toate pârghiile de aprovizionare ale pieței și autoritățile trebuie să ia în calcul că importul paralel, adică aducerea de medicamente în Românie din statele membre ale UE, unde aceste medicamente sunt disponibile, reprezintă o soluție și de înlocuirea a unor medicamente inovative retrase din România și de acces a pacienților români la terapii inovative.

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă