3.4 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSocialCâștigă teren un proiect unic în universitățile de stat. Fenomenul „Universităților Vârstei...

Câștigă teren un proiect unic în universitățile de stat. Fenomenul „Universităților Vârstei a Treia“

Au mai fost prezentate în presă cazurile unor români care la o vârstă înaintată au devenit studenți pentru a-și satisface dorința, neîmplinită la tinerețe, de a urma cursurile unei anumite specializări universitare. Sunt cazuri inedite, dar între timp au început să apară și programe universitare ce se adresează exclusiv acestor persoane, la care una dintre condițiile de admitere este ca studenții să aibă peste 55 de ani.

Robă și tocă universitare pentru studenți cu părul alb

În aula Facultății de Inginerie a Universității „Dunărea de Jos“ din Galați a avut loc, zilele trecute, un curs festiv inedit, la care aproape toți studenții care purtau roba și toca universitare aveau părul alb, unii dintre ei având vârste de 70-80 de ani și chiar peste. Erau cei 130 de absolvenți ai celei mai noi promoții a „Universității Vârstei a Treia“. S-au ținut discursuri, s-a cântat în cor „Gaudeamus Igitur“, au urmărit cu emoție cursul festiv prezentat de prof. dr. Violeta Pușcașu – o paralelă între viața de student la „U3A“ și cursul Dunării – și au rememorat cele mai frumoase momente din timpul anului universitar prin intermediul unui film. Nu a lipsit, la final, veselia aruncării tocilor în aer, prin care au marcat momentul absolvirii.

Proiect preluat de la universitățile din Toulouse și Nantes

Proiectul „Universitatea Vârstei a Treia“ („U3A“), lansat în 2016 la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați, este unic în universitățile de stat din România, fiind preluat după un model ce funcționează la universitățile din Toulouse și Nantes (Franța). „Modelul este unul de inspirație franceză. Ne-am inspirat de la colegii noștri francezi, care au fost amabili și ne-au oferit know-how-ul și secretul unui astfel de proiect, care nu e deloc simplu. Însă provocarea noastră a fost de a-l adapta la modelul românesc, la specificul societății românești“, ne-a declarat decanul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice, prof. univ. dr. Florin Tudor. La admitere a fost pusă condiția ca viitorii studenți să aibă de la 55 la 85 de ani. Fiecare grupă de studiu are 25-30 de studenți. Studiile sunt organizate pe 10 module: Drept; Medicină; Artă, Cultură şi Civilizaţie; Turism; Istorie-Filosofie şi Teologie; Kinetoterapie, Nutriţie şi Știinţa alimentaţiei; Economie, Geopolitică şi Relaţii internaţionale; Psihologie şi Pedagogie intergeneraţională; Ştiinţe şi Inginerie, și chiar Informatică. Activităţile se desfășoară sub formă de cursuri, seminarii și ateliere de dezbatere. Programul cursurilor a respectat structura anului academic, de luni până vineri, între orele 10.00-12.00 și 16.00-18.00.

A fost dublat numărul profesorilor

 „U3A“ funcționează în cadrul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice a Universității „Dunărea de Jos“, care, practic, și-a dublat numărul cadrelor didactice universitare. „Nu e deloc simplu ceea ce s-a întâmplat în facultatea noastră. De fapt, am mai creat încă o facultate, chiar cu un număr de cadre didactice implicate mai mare decât numărul de cadre didactice al facultății“, a adăugat decanul acestei instituții de învățământ, prof. Florin Tudor.

 „U3A“ începe să devină fenomen

La lansarea proiectului, în anul universitar 2016/2017, au urmat cursurile „Universității Vârstei a Treia – U3A“, de la Galați, 160 de studenți, cu vârste de până la 85 de ani. A doua promoție a avut un mai mare succes, înscriindu-se la cursuri 175 de studenți, iar a treia promoție a avut 130 de studenți. Dar, indiferent de numărul de studenți, „U3A“ a depășit faza de proiect-pilot, devenind unul dintre programele Universității „Dunărea de Jos“ din Galați. Astfel de cursuri sunt organizate și la Universitatea „Sapientia“ din Miercurea Ciuc, unde funcționează o „ezüst akadémia“ („academia argintie“), cu prelegeri în limba maghiară, organizate la fiecare două săptămâni. O universitate a vârstei a treia a fost înființată în octombrie 2018 și la Centrul de Zi pentru Vârstnici nr. 1 din Cluj-Napoca, pe bază de voluntariat, fiind organizate cursuri pentru specializările: „Automedicație – avantaje și riscuri“, „Economie – noțiuni de bază“, „Religie și societate“, „Presa de știri – între informare și dezinformare“, „Artă vizuală – Pictură“ și „Fotografie“. Potrivit prof. dr. Violeta Pușcașu, prodecanul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice, coordonatoarea „U3A“ de la Galați, în prezent la Cluj-Napoca este lansat un proiect-pilot al unei universități. Zilele trecute, TVR Cluj își anunța participarea la acest proiect: „La Cluj-Napoca există proiectul-pilot Universitatea Vârstei a Treia. O echipă de la TVR Cluj a realizat în fața studenților o prezentare despre viața din spatele camerelor de luat vederi“.

 

Prezența la cursuri a studenților seniori, de două ori mai mare

 

Proiectul „Universității Vârstei a Treia“ a demontat unele dintre cutumele atribuite studenției – chiulul sau cursurile trase la xerox – pentru că ceea ce și-au dorit cel mai mult studenții seniori a fost să participe la cursuri.

La cursul de absolvire a celei de-a treia promoții a „U3A“ de la Galați, președintele Senatului Universității „Dunărea de Jos“, prof. dr. Lucian Georgescu, fost ministru al Cercetării, constata că studenții vârstnici au o prezență la cursuri de două ori și jumătate mai mare decât a celorlalți studenți: „Am un sentiment de simpatie și de admirație pentru dumneavoastră, pentru că v-ați găsit timp să continuați să învățați ceva, v-ați găsit timp să veniți în universitate și să faceți multe activități. La Senat și la conducerea executivă a Universității se solidifică opinia pentru aceste cursuri și este cu atât mai interesant faptul că numărul de solicitări este mai mare, oamenii sunt din ce în ce mai interesați, vin la școală. Statistic vorbind, veniți la școală cam de două ori și jumătate mai des decât vin ceilalți studenți. Dumneavoastră sunteți un exemplu din multe puncte de vedere, intelectual și uman, și sper din toată inima să facem niște schimburi de experiență cu studenții din anii I și II, cu cei de la master, să vadă câtă lume este la școală“, a spus Lucian Georgescu.

 „U3A“, o stare de spirit

 Coordonatoarea proiectului, prof. univ. dr. Violeta Pușcașu, spune că i-a descoperit pe studenții de vârsta a 3-a ca pe niște tineri care au redescoperit dorința de a învăța lucruri noi. S-a creat o stare de spirit în jurul acestei școli cu totul aparte: „Universitatea Vârstei a Treia a creat o stare de spirit care este o construcție ce se edifică la prezentul continuu, ca urmare a implicării a două categorii mari de actori. Pe de o parte, studenții seniori; pe de altă parte, cea de-a doua categorie, a profesorilor universitari, a lectorilor, cei care au înțeles că, dăruind benevol câteva ore din timpul lor, contribuie, practic, la zidirea celei mai importante cetăți ideale, a polis-ului perfect, în care oamenii sunt atenți la nevoia aproapelui“, spune prof. dr. Violeta Pușcașu. Una dintre studente, Mihaela Popa, care acum 57 de ani urma cursurile Facultății de Chimie Alimentară, participă la „U3A“ în respectul unui proverb japonez: „Eu voi veni la Universitatea Vârstei a Treia în fiecare an, pentru că-mi place proverbul pe care l-am descoperit de curând, un proverb japonez care spune: «Când vei înceta să înveți, vei începe să îmbătrânești». În acest an voi învăța la aceleași obiecte, cu o singură excepție: am schimbat Medicina, pe care am studiat-o anul trecut, cu Ingineria, care este meseria mea de bază“.

 

 

 

 

Cele mai citite

Rezultate parțiale: Centralizarea voturilor a trecut de 99%: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR, POT

Clasamentul în diaspora este AUR, USR, SOS, POT, PNL, PSD După centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale, clasamentul pentru intrarea în Parlamentul României arată...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă