21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialCarmen Dan: Am direcţionat forţe şi utilaje suplimentare în judeţele sub avertizare

Carmen Dan: Am direcţionat forţe şi utilaje suplimentare în judeţele sub avertizare

„La nivelul MAI încă de ieri (miercuri, n.r.) am direcţionat forţe şi utilaje suplimentare în judeţele sub avertizare în judeţele aflate sub avertizare. (…) Suntem pregătiţi pentru intervenţii cu peste 13.500 de angajaţi ai Ministerului, pompieri jandarmi şi poliţişti”, a spus ministrul Carmen Dan în cadrul comandamentului întrunit în contextul avertizărilor meteorologice de ninsori abundente şi viscol.

 
Ministrul a mai precizat că solicită autorităţilor din judeţele aflate sub incidenţa codului portocaliu de ninsori o atenţie sporită şi recomandă închiderea preventivă a drumurilor care devin periculoase pentru circulaţie.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), temperaturile vor începe să crească începând de marţi.

„Din această noapte de la ora 23:00, până mâine la ora 15, judeţele aflate sub cod portocaliu din sudul Banatului şi din Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei se datorează faptului ca ninsorile vor fi abundente, iar vântul va avea intensificări mai mari, de 70 -75 de kilometri pe oră, viscolind şi troienind zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii. Este posibil să restrângem codul portocaliu mâine dimineaţă din partea de sud-vest, respectiv Oltenia şi sudul Banatului, şi e posibil ca areale din judeţele Galaţi, Constanţa şi Vrancea să intre sub incidenta codului portocaliu de vreme severă imediată. De abia de luni, marţi vorbim de creşteri de temperaturi, la 6 -10 grade în majoritatea regiunilor”, a declarat, directorul ANM, Elena Mateescu.

De asemenea, sursa citată a mai precizat şi zonele vizate de cod galben: „De astăzi (joi, n.r.) de la ora 15 şi până mâine la ora 20, ne vom afla sub incidenţa avertizarilor de cod galben ce vizează Banatul, Oltenia, Muntenia jumătatea de sud a Moldovei şi Carpaţii de curbură şi Meridionali, ninsori în extindere, condiţii ce vor favoriza depunerea unui strat nou de zăpadă în această parte a ţării, local chiar consistent. Nu în ultimul rând, vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 45 – 55 kilometri pe oră iar în anumite intervale de timp cu ninsoare viscolită şi spulberată. Vântul va amplifica şi senzaţia de frig, pentru ca de mâine dimineaţă, până duminică dimineaţă, temperaturile vor fi negative, cu cele mai scăzute temperaturi în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi -10, -12 grade şi -6 în Bucureşti”, a mai precizat directorul ANM.

Peste 3.300 de pompieri, pregătiţi să intervină pe durata codului portocaliu

Peste 3.300 de pompieri cu 2.000 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în zonele vizate de codul portocaliu de ninsori, viscol şi ger.

Pentru răspunsul la misiunile de căutare-salvare a persoanelor, sunt pregătite 36 de autovehicule şenilate, 41 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM), 33 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum şi autospeciale de intervenţie la incendii şi autospeciale SMURD.

În zonele vizate au fost trimise echipaje cu autospeciale şi şenilate, iar la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din ţară au fost reactualizate procedurile de comunicare şi colaborare cu toate autorităţile locale competente, pentru asigurarea protecţiei populaţiei din zonele ameninţate sau afectate.

Cei care pornesc la drum în această perioadă sunt sfătuiţi să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs şi să evite drumurile greu accesibile, dar şi să se asigure că sistemul de încălzire din maşină funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

 

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă