In plus, multi parinti au temeri legate si de cum va fi primita sosirea unui bebelus in familie de catre fratiorul sau surioara mai mare. La acest capitol, un rol important il joaca si diferenta de varsta intre cei doi frati. In primul rand, acest aspect nu poate fi intotdeauna controlat: unele cupluri se pot confrunta cu probleme de fertilitate si le poate lua mai mult timp sa conceapa. De asemenea, unor femei le poate lua mai mult timp sa se recupereze dupa o sarcina si sa se adapteze vietii cu un bebelus, astfel ca prefera sa astepte mai multi ani pana cand sa se hotarasca asupra celui de-al doilea copil.
Expertii recomanda cuplurilor sa astepte cel putin un an inainte sa se gandeasca sa conceapa din nou. Pana atunci, exista mai multe astfel de metode contraceptive pe care partenerii le pot folosi, astfel incat sa se asigure ca nu vor avea surprize. Acest lucru este cu atat mai important cu cat studiile arata ca un bebelus conceput la sase luni dupa nasterea primului are risc crescut de a se naste prematur, de a cantari si masura mai putin la nastere.
O diferenta de cel putin 18 luni intre doi copii pare a fi ideala pentru mamici, care au suficient timp la dispozitie pentru a-si recapata energia si nutrientii pierduti in timpul primei sarcini, dar si pentru a se adapta la viata de parinte. Aceasta este si o perioada suficienta pentru a te pregati mental pentru un al doilea copil.
In ceea ce priveste varsta ideala intre frati, exista avantaje si dezavantaje de fiecare parte.
Printre avantajele de a avea copii apropiati ca varsta se numara:
- faptul ca parintii sunt deja obisnuiti cu prezenta unui bebelus si cu tot ce presupune aceasta
- copiii apropiati ca varsta se vor juca mai mult impreuna
- primul copil ar putea resimti mai putin impactul de a nu mai fi centrul atentiei parintilor sai
Pe de alta parte, avantajele de a avea copiii intre care diferenta de varsta este mai mare sunt:
- faptul ca fratele sau sora mai mare are o varsta la care poate intelege concepte precum rabdarea, empatia, impartirea jucariilor si poate fi invatat sa isi ajute parintii in cresterea bebelusului
- copiii sub varsta de 3 ani necesita foarte multa atentie si ingrijire din partea parintilor, care se pot simti coplesiti de munca pe care o presupune cresterea a doi copii mici
- parintii au mai mult timp la dispozitie pentru a descoperi personalitatea fiecarui copil in parte, pentru ca fiecare va avea parte de toata atentia lor, in primii ani de viata
Un studiu a aratat ca diferentele mai mari intre frati pot imbunatati capacitatea copilului mai mare la matematica sau citire. Fratii intre care exista o diferenta de mai mult de doi ani au obtinut scoruri mai bune la testele de calcul matematic sau citire si intelegere a unui text, un fenomen pentru care specialistii nu au o explicatie clara, dar cred ca este posibil sa se datoreze timpului mai indelungat pe care il petrec cu fiecare parinte in parte.
Asadar, momentul in care te decizi sa mai faci un copil nu trebuie fortat sau influentat de o diferenta „ideala” intre frati. In schimb, asigura-te ca tu si partenerul tau sunteti pregatiti din punct de vedere mental, emotional si financiar pentru a le asigura cea mai buna ingrijire si educatie celor mici, precum si toata dragostea voastra.