17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSocialCând va fi sfințită Catedrala Mânturii Neamului și cine va fi invitat...

Când va fi sfințită Catedrala Mânturii Neamului și cine va fi invitat la eveniment

„Evenimentul sfinţirii Catedralei Naţionale este un moment foarte important, care va puncta în cel mai luminos mod anul centenar. (…) Sfinţirea ei este acum fixată, pe 25 noiembrie, înainte cu doar câteva zile de al doilea hram al său, care este Sfântul Andrei. În zilele ulterioare, vor avea loc diverse festivităţi religioase, întâlniri importante, slujbe religioase în această nouă catedrală”, a declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Evenimentul, care va marca şi anul Centenarului, va avea sute de invitaţi, printre care Patriarhul Kirill, de la Moscova, Patriarhul Bartolomeu, de la Constantinopol şi toţi conducătorii Bisericilor Ortodoxe din Europa şi nu numai.

În ceea ce priveşte finanţarea construcţiei, Vasile Bănescu a explicat că, în anul precedent, Primăria Generală a Capitalei a donat 19,5 milioane de lei, iar Guvernul, alte 20 de milioane de lei, acestea fiind singurele fonduri venite de la stat. Restul au fost donaţii şi sponsorizări private şi contribuţia propriu-zisă a Patriarhiei Române.

Până în acest punct, au fost cheltuiţi aproximativ 80 de milioane de euro, dar se estimează că, până la momentul sfinţirii, se vor mai cheltui peste 10 milioane de euro pentru acoperiş, uşi, ferestre şi pentru crucile de pe cupole.

Din punct de vedere tehnic, lucrările sunt în grafic, cele mai avansate fiind la execuţia turlei principale, care se află la o cotă de 62 de metri şi care este punctul critic al construcţiei, motiv pentru care va fi terminată ultima. 

De asemenea, corpul principal al Catedralei este închis în proporţie de 90%, rămânând de executat doar cupola Pronausului şi cupola din zona altarului până la cota de 45 de metri.

Până pe 25 noiembrie, în interior, se va încerca finalizarea montajului picturilor din mozaic de pe zidul altarului. În ceea ce priveşte forţa de muncă, în acest moment, se lucrează pe şantier cu aproximativ 600 de muncitori, în două schimburi. Vremea neobişnuit de caldă din această iarnă i-a ajutat pe muncitori să fie în grafic cu executarea lucrărilor.

Cele mai citite

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...
Ultima oră
Pe aceeași temă