4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialCând și cum vom ieși din case după starea de urgență

Când și cum vom ieși din case după starea de urgență

“Suntem înspre vârful pantei, suntem pe stare de urgență până pe 15 mai”, a declarat joi, la rândul lui, ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru.

Într-adevăr, prelungirea stării de urgență în România, decisă de șeful statului, a fost confirmată de Parlamentul României până la data de 15 mai 2020. După acel moment, starea de urgență în România va înceta, a precizat șeful statului.

“Până pe 15 mai toate restricțiile rămân în vigoare. După data de 15 mai vom renunța la restrângerile care privesc persoane, deci nu vom prelungi restricții de deplasări, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem”, a declarat președintele Iohannis.

Totuși, se introduce o nouă obligație, aceea ca, după data de 15 mai, toată lumea să fie obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în transportul public în comun. La portul obligatoriu al măștii se va renunța abia când pandemia de coronavirus va putea fi ținută sub control.

Pentru protecția generală a populației, multe restrângeri vor rămâne în vigoare și după data de 15 mai, unele dintre ele fiind interzicerea manifestărilor și adunărilor publice.

În schimb, activitățile profesionale vor începe să reintre în normal. Joi, premierul Ludovic Orban a precizat că s-a renunțat la ideea șomajului tehnic pentru bugetari, întrucât această categorie de salariați nu-și va mai restrânge activitatea (deja în vigoare la firmele private) ci va continua să lucreze conform programului obișnuit.

Potrivit unui studiu difuzat de compania Euler Hermes, “tot mai multe țări anunță datele de încetare a restricțiilor aplicate în contextul Covid (Franța, Marea Britanie, Germania), iar altele încep deja să le reducă (China, Austria și acum Italia și Spania), conturându-și planurile de reluare treptată a activității. Cu toate acestea, ar trebui să ținem cont de faptul că nu toate țările sunt în aceeași situație; fiecare se confruntă cu riscuri diferite în pragul relaxării măsurilor de izolare”.

 

Viața la bloc

Unele cartiere din marile orașe se pregătesc deja pentru “îmblânzirea” restricțiilor. De exemplu, în ansamblul rezidențial Cosmopolis, locatarii au afișat desene și înscripții cu mesajele ”Totul va fi bine” și curcubeul aferent acestei campanii globale.

Unul dintre cei mai cunoscuți DJ, Rosario Internullo, a susținut un spectacol pentru vecinii lui din Cosmopolis. Cunoscutul DJ a mixat de pe pontonul din Cosmopolis, cei care locuiesc în vecinătate au urmărit spectacolul prin geamurile locuințelor, iar sesiunea muzicală a fost transmisă live și pe Facebook, acumulând aproape 10.000 de vizionări. În perioada următoare, și alți artiști care locuiesc în cartier vor organiza concerte gratuite, la parterul blocurilor.

În fiecare săptămână are dezinfectarea străzilor și trotuarelor din cartier, iar săptămânal are loc dezinfectarea tuturor scărilor de bloc. În urmă cu două săptămâni au fost montate dozatoare de dezinfectant în toate scările de bloc și la mall-ul din complex, iar autobuzele care asigură conexiunea cu Bucureștiul sunt igienizate la fiecare intoarcere din cursă. De amintit că întreg Bucureștiul ar fi trebuit dotat cu dozatoare de dezinfectant la intrările în blocuri, dar deocamdată s-a asigurat doar amplasarea unor covorașe dezinfectante.

În fiecare zi de luni și joi, prin rotație, în Cosmopolis au loc antrenamente în aer liber, după ce în cartier a fost deschis cel mai mare gym din București, cu o suprafață de 900 de metri pătrați. În această perioadă, pentru a respecta măsurile de protecție împotriva coronavirusului, instructorii sportivi merg în zona piscinelor, aflate în fața blocurilor, iar locatarii ies pe balcoane pentru a-i urmări și astfel au loc antrenamente în aer liber. Până acum au avut loc ședințe de zumba, gimnastică, aerobic și fitness. Acțiunea se numește ”Pop-up quarantine routine” și este transmisă inclusiv pe rețelele de socializare.

“Șomajul tehnic pentru bugetari nu mai este de actualitate, pentru că ne apropiem de finalul stării de urgență”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

“Până pe 15 mai toate restricțiile rămân în vigoare. După data de 15 mai vom renunța la restrângerile care privesc persoane, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm unde mergem”

Klaus Iohannis,

Președintele României

 

Când începe relaxarea restricțiilor în România?

La data de 15 mai expiră starea de urgență, iar după acea dată românii vor putea să se deplaseze liber în spațiile publice, fără a mai completa declarații privind scopul și locul deplăsării.

Ce obligații vor rămâne în vigoare?

După data de 15 mai, toți românii vor fi obligați să poarte măști de protecție în spațiile publice închise precum și în mijloacele de transport public în comun.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă