Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Când și cum vom ieși din case după starea de urgență

“Ne apropiem de finalul stării de urgență, care va fi pe 15 mai”, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

23.04.2020 - 23:28

“Suntem înspre vârful pantei, suntem pe stare de urgență până pe 15 mai”, a declarat joi, la rândul lui, ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru.

Într-adevăr, prelungirea stării de urgență în România, decisă de șeful statului, a fost confirmată de Parlamentul României până la data de 15 mai 2020. După acel moment, starea de urgență în România va înceta, a precizat șeful statului.

“Până pe 15 mai toate restricțiile rămân în vigoare. După data de 15 mai vom renunța la restrângerile care privesc persoane, deci nu vom prelungi restricții de deplasări, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem”, a declarat președintele Iohannis.

Totuși, se introduce o nouă obligație, aceea ca, după data de 15 mai, toată lumea să fie obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în transportul public în comun. La portul obligatoriu al măștii se va renunța abia când pandemia de coronavirus va putea fi ținută sub control.

Pentru protecția generală a populației, multe restrângeri vor rămâne în vigoare și după data de 15 mai, unele dintre ele fiind interzicerea manifestărilor și adunărilor publice.

În schimb, activitățile profesionale vor începe să reintre în normal. Joi, premierul Ludovic Orban a precizat că s-a renunțat la ideea șomajului tehnic pentru bugetari, întrucât această categorie de salariați nu-și va mai restrânge activitatea (deja în vigoare la firmele private) ci va continua să lucreze conform programului obișnuit.

Potrivit unui studiu difuzat de compania Euler Hermes, “tot mai multe țări anunță datele de încetare a restricțiilor aplicate în contextul Covid (Franța, Marea Britanie, Germania), iar altele încep deja să le reducă (China, Austria și acum Italia și Spania), conturându-și planurile de reluare treptată a activității. Cu toate acestea, ar trebui să ținem cont de faptul că nu toate țările sunt în aceeași situație; fiecare se confruntă cu riscuri diferite în pragul relaxării măsurilor de izolare”.

 

Viața la bloc

Unele cartiere din marile orașe se pregătesc deja pentru “îmblânzirea” restricțiilor. De exemplu, în ansamblul rezidențial Cosmopolis, locatarii au afișat desene și înscripții cu mesajele ”Totul va fi bine” și curcubeul aferent acestei campanii globale.

Unul dintre cei mai cunoscuți DJ, Rosario Internullo, a susținut un spectacol pentru vecinii lui din Cosmopolis. Cunoscutul DJ a mixat de pe pontonul din Cosmopolis, cei care locuiesc în vecinătate au urmărit spectacolul prin geamurile locuințelor, iar sesiunea muzicală a fost transmisă live și pe Facebook, acumulând aproape 10.000 de vizionări. În perioada următoare, și alți artiști care locuiesc în cartier vor organiza concerte gratuite, la parterul blocurilor.

În fiecare săptămână are dezinfectarea străzilor și trotuarelor din cartier, iar săptămânal are loc dezinfectarea tuturor scărilor de bloc. În urmă cu două săptămâni au fost montate dozatoare de dezinfectant în toate scările de bloc și la mall-ul din complex, iar autobuzele care asigură conexiunea cu Bucureștiul sunt igienizate la fiecare intoarcere din cursă. De amintit că întreg Bucureștiul ar fi trebuit dotat cu dozatoare de dezinfectant la intrările în blocuri, dar deocamdată s-a asigurat doar amplasarea unor covorașe dezinfectante.

În fiecare zi de luni și joi, prin rotație, în Cosmopolis au loc antrenamente în aer liber, după ce în cartier a fost deschis cel mai mare gym din București, cu o suprafață de 900 de metri pătrați. În această perioadă, pentru a respecta măsurile de protecție împotriva coronavirusului, instructorii sportivi merg în zona piscinelor, aflate în fața blocurilor, iar locatarii ies pe balcoane pentru a-i urmări și astfel au loc antrenamente în aer liber. Până acum au avut loc ședințe de zumba, gimnastică, aerobic și fitness. Acțiunea se numește ”Pop-up quarantine routine” și este transmisă inclusiv pe rețelele de socializare.

“Șomajul tehnic pentru bugetari nu mai este de actualitate, pentru că ne apropiem de finalul stării de urgență”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

“Până pe 15 mai toate restricțiile rămân în vigoare. După data de 15 mai vom renunța la restrângerile care privesc persoane, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm unde mergem”

Klaus Iohannis,

Președintele României

 

Când începe relaxarea restricțiilor în România?

La data de 15 mai expiră starea de urgență, iar după acea dată românii vor putea să se deplaseze liber în spațiile publice, fără a mai completa declarații privind scopul și locul deplăsării.

Ce obligații vor rămâne în vigoare?

După data de 15 mai, toți românii vor fi obligați să poarte măști de protecție în spațiile publice închise precum și în mijloacele de transport public în comun.

Comentarii