13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialCampanie educațională pentru Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, lansată de CE

Campanie educațională pentru Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, lansată de CE

“Astăzi, Comisia Europeană (CE) a lansat o nouă campanie educațională constând în patru clipuri video care au scopul de a promova în rândul consumatorilor din UE, Norvegia și Islanda luarea deciziilor în cunoștință de cauză în privința unor teme importante pentru ei.

Lansarea campaniei „Viitorul tău. Alegerea ta.” marchează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Sărbătorită pe 15 martie de aproape 40 de ani, aceasta oferă o ocazie excelentă pentru a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește drepturile și nevoile consumatorilor, și pentru a protesta împotriva potențialelor abuzuri de pe piață și inechități sociale care subminează aceste drepturi”, se precizează într-un comunicat de presă remis cotidianului național “România liberă”. 

Subiectele celor patru clipuri sunt: siguranța pe internet, protecția datelor, alfabetizarea financiară și consum sustenabil. Criza declanșată de COVID-19 a demonstrat că digitalizarea poate juca un rol important pentru companii și consumatori, dar implică și riscuri, cum ar fi înșelătoriile și fraudele. De asemenea, pandemia a amplificat și nevoia de a promova alfabetizarea financiară ca un instrument esențial pentru cetățeni în gestionarea situației lor financiare și în obținerea unei reziliențe crescute.

Un alt aspect relevant este reducerea poluării, survenită în perioadele de carantină, ceea ce a încurajat consumatorii să reflecteze asupra modului în care se pot menține și îmbunătăți efectele pozitive pe termen lung în lumea de după pandemie.

Campania educațională va fi derulată pe mai multe canale în perioada 15 martie – 21 mai, în cooperare cu numeroase părți interesate din Europa, cum ar fi organizațiile de consumatori și tineret paneuropene și organismele naționale competente. Aceasta a fost inițiată de Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate și Alimente (CHAFEA) și este gestionată de Direcția Generală pentru Justiție și Consumatori (DG JUST). Clipurile video au fost dezvoltate pe baza ideilor transmise de organizații de consumatori și tineret în cadrul unui concurs desfășurat la nivel european în 2020.

“În vederea soluționării problemelor și a definirii de noi modalități de protecție a consumatorilor în timpul pandemiei și ulterior, Comisia Europeană a lansat, în noiembrie 2020, Noua agendă privind consumatorii. Scopul acesteia este să vină în întâmpinarea nevoilor consumatorilor și să permită publicului să joace un rol activ în luarea de decizii în cunoștință de cauză, acordând o atenție specială tranziției verzi și digitalizării”, mai arată aceeași sursă.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă