15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialCamille Pascal, laureat al Marelui Premiu pentru Roman al Academiei Franceze

Camille Pascal, laureat al Marelui Premiu pentru Roman al Academiei Franceze

El a primit Marele premiu pentru Roman al Academiei Franceze, joi, pentru volumul său “L’Été des quatre rois”. Este primul roman al acestui consilier de stat, istoric, autor al mai multor eseuri, între care “Scènes de la vie quotidienne à l’Élysée”.

Ceilalţi scriitori aflaţi în competiţie au fost Alain Mabanckou, Gille Martin-Chauffier şi Thomas B. Reverdy. Voturile au fost secrete şi doar în al treilea tur de scrutin Camille Pascal a câştigat cu 13 voturi contra 7 pentur Alain Mabanckou cu “Les Cigognes sont immortelles” (Seuil) şi două voturi acordate lui Thomas B. Reverdy pentru “L’Hiver du mécontentement” (Flammarion).

“L’Été des quatre rois” este un roman istoric a cărui acţiune se derulează în vara lui 1830, când patru regi au ocupat rând pe rând tronul Franţei: Charles X, Louis XIX, Henri V şi Louis-Philippe. Relatând evenimentele care s-au petrecut în zilele de 27, 28 şi 29 iulie, numite “Trois Glorieuses” până la apariţia monarhiei în iulie, această frescă pune în scenă actorii, de la Talleyrand la ducesa de Berry, care au luat parte la Revoluţia din 1830. 

Camille Pascal se află şi în cursa pentru premiul Interallié, dar tradiţional juriul acestui premiu prezidat de Philippe Tesson nu “dublează” cu nicio altă recompensă a toamnei. 

Pascal se alătură altor prestigioşi laureaţi ai acestui premiu: Patrick Modiano, Antoine de Saint-Exupéry, Michel Tournier, Jean d’Ormesson, Joseph Kessel, Albert Cohen, Patrick Besson, Franz Olivier Giesbert, Paule Constant, Frédéric Vitoux.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...
Ultima oră
Pe aceeași temă