15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialCâinii care adulmecă COVID-ul au primit rezultate promițătoare

Câinii care adulmecă COVID-ul au primit rezultate promițătoare

Cercetătorii unui experiment canin, care folosește animale dresate pentru a mirosi persoanele infectate cu noul coronavirus, au afirmat că primele rezultate sunt similare cu rata de detectare a testelor PCR.

Trei câini, Kössi, ET și Miina, au adulmecat până la 2.200 de pasageri de la instalarea cabinei de testare în sala de sosiri de pe aeroportul Helsinki-Vantaa la sfârșitul lunii septembrie, detectând virusul în 0,6% din călători.

Deși experimentul urmează să continue până în decembrie, echipa spune că primele rezultate apar similare cu rata de detectare a testelor PCR.

,,Am efectuat 16-17.000 de teste PCR la aeroport și mai puțin de un procent este pozitiv”, a explicat miercuri Timo Aronkytö, viceprimarul orașului Vantaa.

Comparativ cu rezultatele găsite de câini, testele PCR „sunt cam la fel”, a continuat el.

Cercetătorii analizează în prezent modul în care rezultatele celor două metode se potrivesc – inclusiv dacă câinii au găsit cazuri pozitive la pasagerii a căror infecție a fost confirmată printr-un test PCR – și speră să își publice concluziile până la sfârșitul anului.

Experimentele efectuate în primul val au sugerat că anumite rase de câini pot detecta Covid-19 cu o precizie de aproape 100% – și cu cinci zile mai devreme decât un test PCR.

Din partea pasagerilor, nu a fost remarcată nicio reticență, potrivit managerului de proiect Soile Turunen.

Aproximativ 100 de călători pe zi se aliniază pentru acest test gratuit, care implică ștergerea pielii cu o bucată de material textil care este plasată în fața botului câinelui. Dacă eșantionul este negativ, animalul nu se va opri asupra acestuia.

Un al patrulea câine, Valo, un ciobanesc german, se antrenează în prezent pentru a suplimenta numărul câinilor.

Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki, aflată în spatele experimentului speră că cercetările lor vor convinge guvernul să finanțeze metoda și să o aplice în locuri turistice și alte adunări publice.

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă