Cadrele medicale, în grevă de avertisment

Federaţia Sanitas şi mai multe organizații sindicale din Sănătate organizează astăzi greve de avertisment în toată ţara, în semn de protest faţă de scăderea veniturilor cadrelor medicale şi a discriminărilor salariale impuse de legea salarizării.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 07.05.2018 - 06:53

Între orele 9.00 şi 11.00, în majoritatea unităţilor sanitare va fi grevă de avertisment, iar dacă autorităţile nu vor găsi soluţii la revendicările sindicaliştilor, sistemul sanitar riscă să fie paralizat în totalitate vineri, 11 mai, când va fi declanşată greva generală. “Timp de două ore se va întrerupe activitatea, urmând ca doar o treime dintre angajaţi să muncească, aşa cum spune legea”, declară Ioan  Pope, vicepreşedintele Sanitas, care a explicat că timpul de aşteptare în spitale va creşte foarte mult pentru pacienţii care nu sunt urgenţe. Între timp, şi Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat că va organiza, timp de două ore, o “grevă românească” de avertisment, concretizată prin pichetarea spitalelor cu oamenii veniţi de acasă, echipaţi în ţinutele de protest, şi o grevă japoneză din partea salariaţilor aflaţi la serviciu.

„Indiferent de apartenența sindicală, avem o problemă comună, pe care trebuie să o rezolvăm în favoarea angajaților – avem o lege a salarizării incompletă și discriminatorie, care a generat o adevărată criză în Sănătate și Asistență socială. Trebuie să-i determinăm pe cei aflați la putere să găsească soluțiile de rezolvare a ei, conform promisiunilor făcute în momentul în care au ajuns la conducere!“,  argumentează liderii Sanitas, care susţin că rămân deschişi dialogului. Principalele revendicări vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, dar şi negocierea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate. 

50.000 de semnături pentru greva generală

Federaţia Sanitas anunţă că a strâns peste 50.000 de semnături necesare pentru declanşarea grevei generale. Aproape 10.000 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat pe 24 aprilie în Piaţa Victoriei. Protestatarii spun că, deşi medicilor şi asistenţilor medicali le-au fost crescute substanţial lefurile, sunt cel puţin alte şapte categorii de salariaţi din sistem care pierd lunar din venit sume ce ajung până la 1.300 de lei. Premierul Viorica Dăncilă a chemat sindicatele din Sănătate marţi, 8 mai, la Guvern pentru discuţii cu miniştrii Muncii, Sănătăţii şi de Finanţe. Totodată, la nivelul Executivului a fost înfiinţat un grup de lucru cu propuneri din partea managerilor de spitale pentru rezolvarea nemulţumirilor salariale.   

Sindicaliştii din Sănătate se vor afla astăzi în grevă de avertisment, urmând ca pe 11 mai să fie greva generală.

Comentarii