Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Bustul Elisabetei Rizea va fi amplasat în parcul Drumul Taberei

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, joi, un proiect care prevede realizarea bustului Elisabetei Rizea şi amplasarea acestuia în parcul Drumul Taberei.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.02.2018 - 13:56

"Atât generaţiile actuale, cât mai ales cele viitoare au nevoie de modele de curaj, de voinţă şi loialitate. Sunt valori pe care în anul Centenarului ar trebui să le preţuim şi să le cultivăm tot mai mult. Un astfel de model a fost luptătoarea anticomunistă Elisabeta Rizea", prevede expunerea de motive a proiectului iniţiat de consilierii municipali PNL.

Conform aceleiaşi surse, Elisabeta Rizea s-a născut pe 28 iulie 1912, în localitatea Domneşti (Argeş) şi a devenit cunoscută după Revoluţie, atunci când i s-a aflat povestea, fiind admirată pentru hotărârea de care a dat dovadă în timpul regimului Gheorghe Gheorghiu-Dej.

"A fost căsătorită cu Gheorghe Rizea, unul dintre partizanii anticomunişti care au făcut parte din organizaţia Haiducii Muscelului. Deşi urmărită permanent şi supusă unor interogatorii brutale, Elisabeta Rizea nu a renunţat la a-i sprijini pe membrii rezistenţei din munţi cu hrană care le asigura supravieţuirea. Din acest motiv, a fost condamnată în 1950 pentru uneltire contra ordinii sociale şi a petrecut şase ani plini de torturi în închisoare. În ciuda presiunilor la care a fost supusă, a refuzat să îşi trădeze soţul şi apropiaţii, iar după eliberare a continuat să îi sprijine, fapt care i-a adus o condamnare în anul 1958 la 25 de ani de închisoare", relevă documentul.

Elisabeta Rizea a murit pe 6 octombrie 2003.

În expunerea de motive se mai arată că zona cartierului Drumul Taberei nu a beneficiat până în prezent de monumente de for public.

"Ţinând cont de faptul că în timpul regimului comunist şi mulţi ani după căderea sa, parcul a purtat numele lui Alexandru Moghioroş, un cunoscut politician comunist, poziţionarea bustului în parcul Drumul Taberei ar reprezenta o compensaţie morală nu doar pentru chinurile îndurate de Elisabeta Rizea, ci pentru memoria tuturor deţinuţilor politici ai regimului comunist care au pătimit în închisori pentru o singură vină, aceea de a-şi fi iubit ţara", au mai arătat liberalii.

Comentarii

loading...