11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialBolnavii de cancer, lăsaţi fără medicamentele vitale

Bolnavii de cancer, lăsaţi fără medicamentele vitale

Cezar Irimia, preşedintele Alianţei, susţine că de cele mai multe ori este vorba de cancer de plămân, colorectal, de sân, prostată , de col uterin si diferite forme de cancere hematologice: „În fiecare zi, mii de pacienţi cu lupus, boala Gaucher, psoriazis, atrofie musculară spinală, diabet zaharat, imunodeficienţe primare etc., aşteaptă cu incertitudine, de luni de zile, publicarea unei nenorocite de HG care să le ofere accesul la tratamentele noi, salvatoare de vieţi!”.

Federaţia atrage atenţia că prăbușirea pacientului cronic, în România, este încă determinată de lipsa accesului la tratament, fie el vechi sau inovator: „Pacienții nu au acces la terapiile vechi (în acest moment vorbim, în cancere, de lipsa cisplatinului, bleomicinului etc.), au access întârziat la medicamentele inovatoare deja compensate (din cauza întârzierilor în alocarea bugetelor pentru contractele cost-volum derulate prin farmaciile de spital) sau nu au acces deloc la unele tratamente inovatoare (din cauza neactualizării listei cu medicamente compensate). Schimbarea standardului de tratament în cancer şi în alte patologii cronice se face extrem de lent şi prea târziu pentru prea mulți dintre cei afectați de boală”.

Birocrația ucide

În acest moment mii de pacienți cronici așteaptă șansa de a fi tratați cu terapii inovatoare. APCR critică autorităţile şi avertizează că boala nu asteaptă și nu se tratează cu vorbe și medicamente compensate doar pe hârtie, nu se tratează cu promisiuni, cu măsuri legislative, grupuri de lucru, strategii etc., se tratează cu medicamente date la timp pacienţilor de către medicii curanţi: “Frustrarea noastră e în creştere, dar suntem deciși să ducem lupta până la capăt, mânați de dorința aprigă de a ne vedea copiii și nepoții crescând, de a ne îmbrățișa prietenii şi de a ne bucura de minunea vieții”.

În alte țări europene, cele mai recente studii arată că șansele de supraviețuire la 5 sau 10 ani pentru pacienții oncologici sunt semni-ficativ în creștere. „La auzul acestei știri, frustrarea crește și mai mult, întrucât în România șansa la viață e ținută sub cheie, într-un sertar din Ministerul Sănătății. Din cauza birocrației excesive, șansa la o viață normală e diminuată de lentoarea cu care autoritățile -introduc noi medicamente în spitale. Astăzi, șansa la -prelungirea vieții e în -balanță cu -gradul de încărcare al -funcționarilor din sistemul de sănătate, cu alte cuvinte, de nepăsarea cu care viețile pacienților și ale familiilor lor sunt privite, în fiecare zi“, susţine Cezar Irimia în documentul adresat MS.  

Vă somăm să ascultați strigătul nostru de disperare  și să actualizați, în fiecare zi, lista de medicamente compensate, așa cum se întâmplă în sistemele de sănătate responsabile și eficiente. În fiecare zi, pacientul trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate, exact așa cum promitea Programul de Guvernare.“(Cezar Irimia, preşedinte APCR)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă