14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialBistriţa-Năsăud: Medici stomatologi, voluntari într-un proiect destinat persoanelor cu probleme

Bistriţa-Năsăud: Medici stomatologi, voluntari într-un proiect destinat persoanelor cu probleme

Proiectul, ale cărui detalii au fost făcute publice marţi în cadrul unei conferinţe de presă, se va realiza în baza unui parteneriat creat între Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Asociaţia Autism Europa Bistriţa – Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism “Micul Prinţ”, Colegiul Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud şi Club Lions Bistriţa.

Preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, Ana Dragu, a declarat că, până nu demult, părinţii copiilor cu autism nu se preocupau de dentiţia acestora, iar cei care aveau nevoie de tratamente erau nevoiţi să se deplaseze la Cluj.

“Dantura, îngrijirea dinţilor este ultima grijă pe care o are părintele unui copil cu autism. Nu-i trece niciodată prin cap că ar trebui să îl ducă de mic (la stomatolog – n.r.) şi atunci ajung când deja au o carie. Iar caria doare şi ştiţi cum face orice copil tipic când îl doare ceva, darmite un copil care nu înţelege ce se întâmplă”, a spus Dragu.

Prin acest proiect, cei implicaţi şi-au propus achiziţionarea unei unităţi dentare mobile, care costă în jur de 2.600 de euro, din care s-au adunat deja 2.000 de euro. Aceasta va fi folosită atât pentru intervenţiile care vor avea loc la spital, sub anestezie generală, cât şi la domiciliile persoanelor netransportabile.

Managerul spitalului bistriţean, Gabriel Lazany, a explicat că, pentru intervenţiile care necesită anestezie generală, în cazul copiilor cu autism, va fi pus la dispoziţie blocul operator, după orele normale de program, unul dintre medicii anestezişti arătându-şi disponibilitatea de a lucra ca voluntar în acest proiect.

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud, Marius Pop, s-a declarat fericit că poate participa la o astfel de iniţiativă şi a precizat că toate materialele folosite vor fi donate de către stomatologii înscrişi în proiect.

“Acest voluntariat ne face atât de bine! Nici nu vă închipuiţi ce fericiţi suntem că putem să ajutăm! Ne-am mai gândit la încă ceva: în afară de aceşti copii pe care îi putem trata în felul acesta – să recunoaştem că nu o să putem trata chiar fiecare caz, poate sunt cazuri mai grave, mai dificile care vor trebui totuşi direcţionate la Cluj (…) -, ne-am gândit să ajutăm şi persoanele care nu se pot deplasa din judeţ sau unde trebuie să intervenim acasă la cineva”, a spus Marius Pop.

Copiii cu autism care vor beneficia de aceste intervenţii stomatologice vor avea nevoie de o trimitere de la medicul de familie şi de internare pentru o zi.

Prin acest proiect, echipa de medici îşi propune să realizeze intervenţii o dată sau de două ori pe lună, în funcţie de solicitări şi de disponibilitatea medicilor şi a sălilor de operaţie.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă