Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Bistriţa: Copac din centrul istoric al municipiului, împodobit cu ouă de Paşti

Un copac din centrul istoric al municipiului Bistriţa, situat lângă intrarea în Biserica Evanghelică, a fost împodobit joi, de către copii, cu ouă de Paşti, potrivit unei vechi tradiţii săseşti, care se practică şi în ţările vorbitoare de limbă germană.

Share

Rl online 0 comentarii

29.03.2018 - 13:43

La eveniment, aflat la a treia ediţie, s-au implicat şapte şcoli din municipiu, ai căror elevi au pregătit, în "Săptămâna altfel", decoraţiunile pentru copacul de Paşti, fiind realizate aproximativ 500 de ouă de diferite dimensiuni şi viu colorate.

Cei mai curajoşi dintre elevi au fost ajutaţi de Serviciul voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa să îşi aşeze singuri ouăle decorative pe ramurile copacului, cu ajutorul unui elevator.

Primarul municipiului, Ovidiu Creţu, a fost prezent la momentul împodobirii copacului de Paşti şi consideră că acţiunea "a prins foarte bine".

"Tradiţia este una germană, ea a fost în Bistriţa înainte de război, înainte de plecarea saşilor. Se perpetuează în toate zonele locuite de germani. În urmă cu trei ani, am întreprins şi noi acţiunea, care a prins foarte bine şi copiii se bucură de acest eveniment, care se perpetuează an de an. Împodobim unul dintre copacii din Piaţa Centrală cu ouă de Paşti, care sunt confecţionate de copii de la şcolile generale din oraş, dar şi cei care activează la Centrul pentru tineret", a spus Creţu.

Saşii bistriţeni obişnuiesc să pună pe masă, de Paşti, crenguţe înmugurite aşezate într-o vază şi împodobite cu ouă, care simbolizează viaţa, renaşterea. În Germania, sunt împodobiţi cu ouă copaci întregi şi există chiar competiţii între localnici privind cel mai mare număr de decoraţiuni.

Pomul de Paşti de la Bistriţa vine să întregească atmosfera de sărbătoare, creată încă de săptămâna trecută prin montarea ouălor-gigant din fibră de sticlă, care sunt folosite începând cu anul 2012 pentru a marca sărbătorile pascale. Aceste ouă de un metru şi jumătate înălţime sunt amplasate în apropierea celor mai importante lăcaşuri de cult, printre se care numără şi Biserica Evanghelică, simbolul oraşului.

Comentarii