8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialBistriţa: Copac din centrul istoric al municipiului, împodobit cu ouă de Paşti

Bistriţa: Copac din centrul istoric al municipiului, împodobit cu ouă de Paşti

La eveniment, aflat la a treia ediţie, s-au implicat şapte şcoli din municipiu, ai căror elevi au pregătit, în “Săptămâna altfel”, decoraţiunile pentru copacul de Paşti, fiind realizate aproximativ 500 de ouă de diferite dimensiuni şi viu colorate.

Cei mai curajoşi dintre elevi au fost ajutaţi de Serviciul voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa să îşi aşeze singuri ouăle decorative pe ramurile copacului, cu ajutorul unui elevator.

Primarul municipiului, Ovidiu Creţu, a fost prezent la momentul împodobirii copacului de Paşti şi consideră că acţiunea “a prins foarte bine”.

“Tradiţia este una germană, ea a fost în Bistriţa înainte de război, înainte de plecarea saşilor. Se perpetuează în toate zonele locuite de germani. În urmă cu trei ani, am întreprins şi noi acţiunea, care a prins foarte bine şi copiii se bucură de acest eveniment, care se perpetuează an de an. Împodobim unul dintre copacii din Piaţa Centrală cu ouă de Paşti, care sunt confecţionate de copii de la şcolile generale din oraş, dar şi cei care activează la Centrul pentru tineret”, a spus Creţu.

Saşii bistriţeni obişnuiesc să pună pe masă, de Paşti, crenguţe înmugurite aşezate într-o vază şi împodobite cu ouă, care simbolizează viaţa, renaşterea. În Germania, sunt împodobiţi cu ouă copaci întregi şi există chiar competiţii între localnici privind cel mai mare număr de decoraţiuni.

Pomul de Paşti de la Bistriţa vine să întregească atmosfera de sărbătoare, creată încă de săptămâna trecută prin montarea ouălor-gigant din fibră de sticlă, care sunt folosite începând cu anul 2012 pentru a marca sărbătorile pascale. Aceste ouă de un metru şi jumătate înălţime sunt amplasate în apropierea celor mai importante lăcaşuri de cult, printre se care numără şi Biserica Evanghelică, simbolul oraşului.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă