10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialBihor: Funcţionarii publici din Republica Moldova, în schimb de experienţă la Oradea

Bihor: Funcţionarii publici din Republica Moldova, în schimb de experienţă la Oradea

Oficialii moldoveni, şefi de instituţii din educaţie, agricultură, construcţii, drumuri şi finanţe, au participat, luni dimineaţă, la o întâlnire cu omologii lor bihoreni şi cu conducerea Prefecturii Bihor, în sala mare a Instituţiei Prefectului Bihor.

Prefectul Ioan Mihaiu le-a făcut o scurtă prezentare a judeţului, cu referire specială la atragerea fondurilor europene şi la faptul că, în perioada de vârf a primului ciclu de finanţare, 2007-2016, între anii 2012-2016, Bihorul s-a plasat pe primul loc din ţară la acest capitol. Prefectul a vorbit şi despre două proiecte ale instituţiei, depuse împreună cu partenerii săi, pentru finanţare din fonduri europene, unul de 290.000 de euro pe cooperare transfrontalieră pentru gestionarea migraţiei şi un altul de 1,9 milioane de euro, în domeniul sănătăţii, pentru prevenţia şi depistarea precoce a bolilor netransmisibile.

“Ideea a fost să dăm un exemplu că noi, ca şi prefectură, deşi nu avem buget de investiţii şi suntem puţini ca angajaţi, putem să facem şi noi ceva, să dăm exemplu că putem să accesăm fonduri europene ca să contribuim, atât cât ne permit competenţele, la dezvoltarea judeţului”, a spus Mihaiu.

Eurodeputatul Emilian Pavel i-a îndemnat pe funcţionarii publici din Moldova să înveţe şi din greşelile românilor, anume să îşi pregătească din timp resursa umană, consultanţii în fonduri europene, dar şi să evite complicarea procedurilor, prin ghiduri mult prea stufoase.

“Noi, până în perioada 2012, încă învăţam. Greşeală care nu trebuie repetată de niciun stat care urmează să devină membru al Uniunii Europene. Trebuie să investim atât în domeniul public, cât şi în privat, în resursa umană. A doua greşeală ţine de supralicitări. Uniunea Europeană ne cere anumite condiţii, noi am mai pus condiţii suplimentare peste acestea, deşi nu era necesar. Haideţi să nu facem aceste greşeli, să nu mai complicăm, ci să simplificăm ghidurile, iar cei care vor folosi acei bani fraudulos vor fi amendaţi de instituţiile abilitate, dar nu trebuie să pedepsim majoritatea”, a spus Emilian Pavel.

Eurodeputatul a declarat, pentru AGERPRES, că evoluţia pro-europeană a Republicii Moldova va depinde foarte mult de alegerile parlamentare ce vor avea loc în acest an, orientarea politică a noului parlament urmând să fie decisivă. Acesta a mai spus că în prezent, Republica Moldova are la dispoziţie fonduri transfrontaliere cu judeţele româneşti de la graniţa de est a României, şi un fond de ajutorare, votat în PE urmă cu două luni, în valoare de circa 100 de milioane de euro.

Programul vizitei funcţionarilor publici din Republica Moldova va continua cu deplasarea la câteva instituţii publice locale, iar marţi se vor deplasa în Ungaria, la sediul Consiliului Judeţean din Hajdu-Bihar.

Schimbul de experienţă la care participă funcţionarii publici din raioanele Nisporeni şi Ungheni din Republica Moldova se derulează în cadrul proiectului “Managementul proiectelor europene pentru funcţionarii publici”, iniţiat de către “European Community Studies Association Moldova” (ECSA Moldova), în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi Universitatea din Debrecen.

Proiectul este derulat în perioada 2016-2019, prin câte două activităţi pe an: un seminar de formare şi informare, susţinut la Chişinău de experţi şi universitari orădeni şi o vizită de studiu sau schimb de experienţă, în cadrul instituţiilor publice din Bihor şi Hajdu-Bihar.

Proiectul este finanţat de către Comisia Europeană prin Agenţia Europeană de Cultură, Educaţie şi Audiovizual (EACEA), programul Erasmus + şi are un buget de 46.000 de euro.

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă