Proiectul privește amplasarea unor containere modulare în zonele turistice de camping din Bihor – pe care l-a iniţiat dar care nu a fost pus pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean din 8 noiembrie 2017.
„Acest proiect a pornit de la o necesitate reală care există în cele mai renumite zone turistice pentru camping din judeţul Bihor, care sunt Padiş-Glăvoi, Şuncuiuş şi Vadu-Crişului. Aici se face turism de camping de prin 1960, dar noi, nici acum, în 2018 nu avem condiţiile necesare minimale pentru turiştii care vin în număr mare, de aproape 33.000 pe fiecare locaţie, pe an”, a spus Sebastian Lascu.
Dezvoltarea turismului în aceste zone, inclusiv prin investiţii ale Consiliului Judeţean, l-a determinat să depună în noiembrie 2017 un proiect pentru a fi discutat de consilieri privind achiziţionarea unor containere modulare cu duşuri şi toalete în cele trei zone turistice. În aceste zone, există un număr extrem de redus de campinguri autorizate, dar totuşi se constată un număr impresionant de turişti care aleg cazarea la cort sau rulotă.
Pentru a oferi condiţii decente şi minime, se impune, afirmă Lascu, achiziţionarea unor containere modulare care să conţină duşuri şi toalete, conectate la sursă de apă, electricitate şi canalizare acolo unde arealul permite sau cu funcţionare pe bază de panouri fotovoltaice şi fosă septică ecologică.
Proiectul prevede trei containere pe o locaţie, pentru a oferi patru duşuri şi patru grupuri sanitare, plus un compartiment pentru persoane cu dizabilităţi.
Consilierul liberal s-a documentat şi în ce priveşte preţul unor asemenea containere, în jur de 30.000 de euro pe locaţie, în total circa 100.000 de euro şi a venit şi cu soluţii pentru a reglementa legal problema terenului pe care vor fi amplasate.
Pentru a rezolva problema terenurilor în cele trei comune, invocată de conducerea CJ Bihor, Lascu a prezentat joi anexele unor hotărâri ale CJ, în care se folosea modalitatea de superficie pentru un teren obţinut de la parohia greco-catolică pentru Salvamont.
„Deci CJ a mai realizat proiecte în care nu au avut terenuri, dar l-au obţinut ulterior. Prin superficie, prin diferite alte variante pe care juriştii CJ le pot găsi după achiziţionarea acestor containere”, a spus Lascu.
Consilierul liberal a mai spus că îşi va susţine în continuare proiectul, solicitându-i preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sandor să-l introducă pe ordinea de zi.
„Eu susţin, împreună colegii mei, că varianta cea mai bună ar fi aprobarea acestui proiect în CJ, de toată această chestiune urmând să se ocupe instituţia Consiliului Judeţean, care are Instituţia Arhitectului şef, are Departamentul tehnic pentru a adăuga eventual detalii, are Departamentul de licitaţii pentru ca să se asigure un design unitar în aceste trei locaţii. Proiectul nu a fost depus pe ordinea de zi de preşedintele CJ, deşi era obligatoriu, conform legii 215. Pot să reclam un abuz în serviciu”, a spus Lascu.
Potrivit documentelor prezentate în conferinţa de presă, primăriile din comunele Şuncuiuş, Pietroasa şi Vadu Crişului au solicitat toate, în 21 decembrie 2017, alocarea din bugetul CJ Bihor a câte unei sume estimate între 30.000 şi 32.000 de euro plus TVA, în scopul achiziţionării unor asemenea containere.
Acest proiect a fost unul dintre motivele de nemulţumire ale consilierilor judeţeni ai PNL care nu s-au prezentat la recente şedinţe ale CJ Bihor, boicotând astfel aprobarea proiectului de buget, informează AGERPRES.