Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Avocatul Poporului - Vctor Ciorbea

Avocatul Poporului sesizează CCR în legătură cu Statutul cadrelor militare

Instituția Avocatul Poporului (AP), condusă de Victor Ciorbea, a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) asupra unei excepţii de neconstituţionalitate a unor prevederi din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.12.2017 - 17:26

O altă sesizare de neconstituționalitate se referă la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

"Referitor la critica de neconstituţionalitate a art. 61 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, modificată şi completată şi art. 15 alin. (2) din Legea nr. 80/1995, modificată şi completată, faţă de art. 16 şi art. 34 din Legea fundamentală apreciem că aceasta poate fi reţinută. Dispoziţiile legale criticate prin care se limitează acordarea dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 7 ani, datorită statutului special generat de situaţia militară a părintelui, faţă de celelalte categorii socio-profesionale pentru care se acordă concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani aduc atingere principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii", se arată în excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de AP şi postată pe site-ul acestei instituţii.

Conform sursei citate, principiul egalităţii în drepturi, înscris în Constituţie, presupune egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

În acelaşi sens este şi jurisprudenţa CCR prin care s-a statutat că "violarea principiului egalităţii şi nediscriminării există atunci când se aplică un tratament diferenţiat unor cazuri egale, fără să existe o motivare obiectivă şi rezonabilă sau dacă există o disproporţie între scopul urmărit prin tratamentul inegal şi mijloacele folosite", menţionează AP.

Prin jurisprundenţa CEDO s-a stabilit că diferenţa de tratament devine discriminare în sensul articolului 14 din Convenţia europeană a drepturilor omului numai atunci când autorităţile statale "introduc distincţii între situaţii analoage şi comparabile", fără ca acestea să se bazeze pe "o justificare rezonabilă şi obiectivă".

"Astfel, stabilirea concediului şi indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani se aplică pentru toate persoanele asigurate, cu excepţia persoanelor care sunt cadre militare în activitate sau funcţionari publici cu statut special, fiind generată astfel o discriminare între cetăţeni pe criterii arbitrare", se arată în excepţia de neconstituţionalitate formulată de AP.

Potrivit sursei citate, prevederi din Constituţie consacră dreptul la pensie, concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private prevăzute de lege, iar dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului cu handicap reprezintă una dintre aceste forme de asigurări sociale.

AP afirmă că legiuitorul e liber să instituie dispoziţii derogatorii de la reglementările generale instituite prin legea-cadru, însă consideră că limitarea unei categorii de persoane de la beneficiul unei forme de asigurare prevăzut de lege pentru toate categoriile de asiguraţi nu se poate realiza fără a fi încălcat principiul constituţional al egalităţii în drepturi.

AP mai afirmă că prin dispoziţiile în legătură cu care a formulat excepţia de neconstituţionalitate este încălcat şi principiul constituţional care consacră dreptul la ocrotirea sănătăţii, întrucât, prin imposibilitatea părintelui care este cadru militar activ de a beneficia de concediul pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani şi a indemnizaţiei aferente "se aduce o atingere gravă interesului copilului", acela de a beneficia de îngrijiri medicale corespunzătoare.

Prevederi ale Convenţiei din 20 noiembrie 1989 cu privire la drepturile copilului, precizează AP, stipulează că statele părţi recunosc dreptul la viaţă al fiecărui copil şi că statele părţi recunosc dreptul copilului de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare.

"Prin îngrădirea dreptului copilului care suferă de un handicap grav de a beneficia de îngrijire până la vârsta de 18 ani din partea părintelui care are statut special generat de situaţia militară se aduce atingere dreptului la ocrotirea sănătăţii", se arată în excepţia de neconstituţionalitate formulată de AP.

Comentarii

loading...