11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialAvertizare CNASR: Sistemul de asistenţă socială din România are un deficit semnificativ...

Avertizare CNASR: Sistemul de asistenţă socială din România are un deficit semnificativ de asistenți

“Lipsa asistenţilor sociali din mediul rural este cea mai gravă problemă din sistemul de asistenţă din România. Un asistent social în mediul rural previne instalarea problemelor sociale. Noi suntem pregătiţi, prin absolvenţii noştri, să intervenim în comunitate pentru a rezolva o mare parte din dramele de la nivel local. Dacă printr-un mecanism de ordin legislativ se va rezolva această problemă (blocarea posturilor, n.red.), în termen de 5-10 ani, cu siguranţă că această nevoie de la nivel rural va putea fi acoperită”, a declarat preşedintele Buzducea, la sfârşitul celei de-a 23-a întâlniri desfăşurată în cadrul campaniei naţionale “România se ridică în picioare pentru asistenţa socială”.

În discursurile susţinute în timpul conferinţei, reprezentanţii CNASR au menţionat că în prezent în cele 2.860 de comune din România funcţionează 300 de asistenţi sociali, ceea ce înseamnă că 50% din populaţia ţării nu are acces la un asistent social.

“Acum, sunt circa 8.000 de asistenţi sociali, iar 75% lucrează în sectorul public, în timp ce ceilalţi sunt în organizaţiile neguvernamentale. (…) Nevoia întreagă estimată de noi ar fi de minimum 25.000 de asistenţi sociali”, a menţionat vicepreşedintele Colegiului, Cristian Roşu.

În timpul conferinţei desfăşurată la Tulcea, şi-au prezentat problemele atât reprezentanţi ai instituţiilor statului cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale, cât şi organizaţii neguvernamentale de profil, iar unii dintre ei au subliniat efortul personalului de specialitate.

“Anul trecut, la nivel naţional, 550 de consilieri de probaţiune au consiliat 90.000 de persoane condamnate care au executat pedepse privative de libertate în comunitate. La Tulcea, suntem cinci consilieri de probaţiune activi. Anul trecut, am gestionat peste 1.300 de cazuri, am avut circa 900 de persoane consiliate, am pus în executare circa 300 de sentinţe de muncă în folosul comunităţii. Anul trecut, au fost efectuate 30.000 de ore de muncă în folosul comunităţii, adică 3.750 de zile a câte 8 ore de muncă”, a declarat în timpul conferinţei şefa Serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Tulcea, Cerasela Slăvulete.

De asemenea, directoarea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) din Primăria municipiului Tulcea, Ştefana Zibileanu, a susţinut necesitatea reformării sistemului. “Sistemul este sărăcit, iar legislaţia este de multe ori contradictorie şi fără finalitate. Ar trebui o reformă, nu o cârpeală, cum s-a făcut până acum”, a afirmat directoarea DAPS.

Înfiinţat în luna februarie a anului 2005, CNASR se prezintă ca o organizaţie profesională, neguvernamentală, de interes public, apolitică şi nonprofit care reprezintă interesele profesiei de asistent social şi acţionează pentru dezvoltarea acesteia şi ridicarea prestigiului ei.

Campania “România se ridică în picioare pentru asistenţă socială” a debutat anul trecut, iar Tulcea este al 23-lea judeţ în care a ajuns. Săptămâna viitoare, evenimente similare vor avea loc la Cluj şi Alba, potrivit conducerii Colegiului, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă