11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSocialInginerii vor deveni specialiști în economie

Inginerii vor deveni specialiști în economie

Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica a inaugurat, la București, primul program de master în domeniul Financial Computing din România.

Cursurile se desfășoară sub forma unui parteneriat public-privat în cadrul DB Global Technology, centrul de tehnologie al Deutsche Bank din București. Programul de studii are o durată de doi ani, este acreditat ARACIS şi este subvenționat de la bugetul de stat – fără a necesita taxe din partea cursanților. La această primă ediție a programului participă 17 cursanți, instruiți de 20 de experți.

Cursurile acoperă domenii cum ar fi proiectare software bancar, procesul de dezvoltare a aplicațiilor bancare, produse și servicii pentru sectorul financiar-bancar, precum și comunicare eficientă. Materiile predate de angajații DB Global Technology completează programa standard de informatică și calculatoare, care include Introducere în analiza piețelor financiare, Fundamente Big Data și Machine Learning.

“Reușim să îmbinăm cunoștințele academice cu latura practică, oferind masteranzilor pregătirea de care au nevoie pentru o integrare cât mai ușoară în viața profesională. Este esențial ca studenții să dobândească abilități noi, dar și să le îmbunătățească pe cele existente, pentru a aduce valoare organizațiilor financiare de top”, a declarat Adina Florea, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare din București.

Cursanții au deja diplomă de inginer și învață, la masterat, cum se lucrează în echipe multinaționale extinse, cum funcționează instituțiile financiare de mari dimensiuni și cum pot realiza și livra software pentru infrastructura de bază a companiilor.

Într-o conferință de presă organizată la București, mai mulți cursanți de la masterat au precizat că acest program le deschide calea spre o nouă profesie, întrucât sectorul bancar nu mai are nevoie doar de economiști sau de ingineri de calculatoare, ci de specialiști „Fintech”, care să cunoască simultan ambele domenii.

„Pentru absolvenții de Politehnică avem deja cu 30-40 la sută mai multe oferte de angajare decât absolvenți. Din păcate însă, unui absolvent de masterat piața muncii din România nu-i oferă nimic în plus față de ceea ce-i oferă unui absolvent de facultate. Aceasta e o anomalie a Legii Învățământului”, a subliniat George Darie, prorectorul Universității Politehnica.

Potrivit acestuia, numai în sectorul IT, în România ar putea să apară, în următorii ani, până la 200.000-300.000 de locuri de muncă noi. Totuși, nu pentru toate aceste posturi va fi nevoie de oameni cu masterat. Profesorul Darie a explicat că va fi nevoie foarte mare și de persoane cu studii medii, care nu vor fi implicate în activitatea de decizie, dar vor realiza operarea sistemelor informatice. Ion Moldoveanu, manager IT la Deutsche Bank, a precizat că, chiar în acest moment, sectorul informatic din România are un deficit de 20.000 de oameni.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă