Aurel Vainer, propus pentru a deveni cetățean de onoare al Bucureștiului

Aurel Vainer, propus pentru a deveni cetățean de onoare al Bucureștiului

Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, ar putea fi numit cetăţean de onoare al Capitalei.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

13.01.2018 - 10:35

„Se conferă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti domnului dr. Aurel Vainer în semn de recunoaştere pentru apărarea, promovarea şi susţinerea valorilor tradiţionale spirituale iudeo-creştine şi pentru combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi negării Holocaustului”, se arată în primul articol al proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Propunerea de conferire a titlului de Cetăţean de onoare a fost făcută de secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, care vorbeşte despre Aurel Vainer ca despre un „lider comunitar dăruit”, un „luptător neoposit” pentru păstrarea vie a memoriei Holocaustului, dar şi pentru punerea în valoare a patrimoniului comunităţii evreieşti.

Aurel Vainer s-a născut pe 10 ianuarie 1932 şi este în prezent preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, precum şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. Este doctor în economie din 1966 şi se află la al treilea mandat de deputat în Parlamentul României. Aurel Vainer a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de ofiţer în 2013 şi în 2009, a fost decorat de Franţa cu Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de cavaler. Şi preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat în 2016 cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor.

„Subliniem şi grija extraordinară a Domniei Sale pentru păstrarea, consolidarea şi punerea în valoare a patrimoniului comunităţii evreieşti în toate dimensiunea sale. (...) Astăzi, pe teritoriul ţării noastre mai există 87 de sinagogi din cele câteva mii care erau active în perioada interbelică, 34 dintre acestea fiind clasate ca monumente istorice. Domnul dr. Aurel Vainer acordă o atenţie deosebită conservării acestora, restaurării lor, redându-le demnitatea pe care o merită, efort dublat de acela de a le pune în valoare, de a le face cunoscute”, scrie în expunerea de motive a proiectului.

Vainer a absolvit Academiea de Studii Economice şi a activat în domeniul comerţului, statisticii şi construcţiilor şi cercetare ştiinţifică. Are şi o bogată activitate publicistică în cercetare, publicând diverse studii şi articole pe teme economice, precum şi cărţi de comerţ interor şi marketing („Marketing – de la conceţie prin cercetare, la acţiune”, „Federaţia comnităţilor evreieşti din România. Şaptezeci de ani de existenţă”, „Mărturii şi imagini despre Holocaustul în România” etc.).

Citește totul despre:

#bucuresti #evrei #vainer

Comentarii