Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Asociaţia Psihologilor: Testarea din poliţie nu vizează evaluarea clinică, ci potrivirea cu postul

  • Instituțiile statului nu folosesc standarde de testare ridicate din lipsă de bani
  • Dacă evaluarea nu vizează afecțiuni psihice, e clar că acestea nu vor fi detectate

Iulian Budușan

10.01.2018 - 17:38

"Testarea în Poliţia Română şi alte instituţii similare nu vizează neapărat evaluarea clinică. Un proces de evaluare psihologică este întotdeauna eficient doar pentru obiectivele pentru care a fost gândit. În multe instituţii, procesul de evaluare psihologică este gândit pentru a evalua potrivirea cu postul, iar testele evaluează de exemplu dacă persoana evaluată are aptitudini dezvoltate la nivelul dorit de angajator. Dacă procesul de evaluare nu vizează obiective din domeniul afecţiunilor mintale, este clar că acestea nu vor fi detectate", reiese dintr-un comunicat al Asociaţiei Psihologilor din România.

Psihologii menţionează că obiectivele de evaluare sunt stabilite mai degrabă de decidenţi, spunând că psihologii nu pot evalua decât ceea ce li se cere.

De asemenea, potrivit sursei citate, instituţiile statului nu folosesc teste la standarde ridicate din motive financiare.

"Este cunoscut faptul că multe din instituţiile statului român nu utilizează întotdeauna teste standarde de aur din constrângeri bugetare. Aceste instrumente sunt protejate de drepturi de proprietate intelectuală şi presupun o plată către autori sau deţinătorii de licenţă pentru orice utilizare a testului. La fel, ca în multe alte domenii de funcţionare în care se confruntă cu presiuni bugetare, şi acesta este un domeniu în care unele din instituţiile statului român nu pot accesa servicii de top. Atunci când utilizează totuşi astfel de teste performante, de obicei le rezervă pentru cazuri foarte serioase iar nu pentru testarea periodică a angajaţilor", se mai arată în comunicatul asociaţiei.

Asociaţia Psihologilor specifică şi faptul că, pentru fiecare caracteristică psihologică, există zeci sau sute de teste şi nu toate sunt valide, testele recunoscute de comunitatea ştiinţifică drept "standarde de aur" în evaluare fiind foarte puţine.

În ceea ce priveşte pregătirea psihologilor, care se ocupă de testarea poliţiştilor, asociaţia consideră că aceştia sunt capabili să realizeze acest proces de evaluare, de multe ori, activitatea lor fiind îngreunată de lipsa instrumentelor necesare.

"Suntem convinşi de pregătirea profesională adecvată a colegilor noştri psihologi care activează în diversele instituţii ale statului. Într-adevăr, cel mai bun test nu este decât atât de bun pe cât este de bun psihologul care îl utilizează. În acelaşi timp, fără instrumente profesioniste, calitatea profesională a psihologului nu se poate manifesta", este precizat în comunicat.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine