7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialAsociaţia Psihologilor: Testarea din poliţie nu vizează evaluarea clinică, ci potrivirea cu...

Asociaţia Psihologilor: Testarea din poliţie nu vizează evaluarea clinică, ci potrivirea cu postul

“Testarea în Poliţia Română şi alte instituţii similare nu vizează neapărat evaluarea clinică. Un proces de evaluare psihologică este întotdeauna eficient doar pentru obiectivele pentru care a fost gândit. În multe instituţii, procesul de evaluare psihologică este gândit pentru a evalua potrivirea cu postul, iar testele evaluează de exemplu dacă persoana evaluată are aptitudini dezvoltate la nivelul dorit de angajator. Dacă procesul de evaluare nu vizează obiective din domeniul afecţiunilor mintale, este clar că acestea nu vor fi detectate”, reiese dintr-un comunicat al Asociaţiei Psihologilor din România.

Psihologii menţionează că obiectivele de evaluare sunt stabilite mai degrabă de decidenţi, spunând că psihologii nu pot evalua decât ceea ce li se cere.

De asemenea, potrivit sursei citate, instituţiile statului nu folosesc teste la standarde ridicate din motive financiare.

“Este cunoscut faptul că multe din instituţiile statului român nu utilizează întotdeauna teste standarde de aur din constrângeri bugetare. Aceste instrumente sunt protejate de drepturi de proprietate intelectuală şi presupun o plată către autori sau deţinătorii de licenţă pentru orice utilizare a testului. La fel, ca în multe alte domenii de funcţionare în care se confruntă cu presiuni bugetare, şi acesta este un domeniu în care unele din instituţiile statului român nu pot accesa servicii de top. Atunci când utilizează totuşi astfel de teste performante, de obicei le rezervă pentru cazuri foarte serioase iar nu pentru testarea periodică a angajaţilor”, se mai arată în comunicatul asociaţiei.

Asociaţia Psihologilor specifică şi faptul că, pentru fiecare caracteristică psihologică, există zeci sau sute de teste şi nu toate sunt valide, testele recunoscute de comunitatea ştiinţifică drept “standarde de aur” în evaluare fiind foarte puţine.

În ceea ce priveşte pregătirea psihologilor, care se ocupă de testarea poliţiştilor, asociaţia consideră că aceştia sunt capabili să realizeze acest proces de evaluare, de multe ori, activitatea lor fiind îngreunată de lipsa instrumentelor necesare.

“Suntem convinşi de pregătirea profesională adecvată a colegilor noştri psihologi care activează în diversele instituţii ale statului. Într-adevăr, cel mai bun test nu este decât atât de bun pe cât este de bun psihologul care îl utilizează. În acelaşi timp, fără instrumente profesioniste, calitatea profesională a psihologului nu se poate manifesta”, este precizat în comunicat.

Cele mai citite

România și-a aflat ultima adversară din Liga Națiunilor

Lituania a învins cu 1-0 Gibraltarul în returul barajului pentru Liga C a Ligii Națiunilor și va face parte din grupa României, alături de...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

România și-a aflat ultima adversară din Liga Națiunilor

Lituania a învins cu 1-0 Gibraltarul în returul barajului pentru Liga C a Ligii Națiunilor și va face parte din grupa României, alături de...
Ultima oră
Pe aceeași temă