4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocial”Arsenie Boca”, marcă înregistrată deținută de o firmă din UK

”Arsenie Boca”, marcă înregistrată deținută de o firmă din UK

Zeci de obiecte de cult, cum ar fi tablouri cu chipul părintelui, dar şi cărţi despre viaţa sa, au fost ridicate de poliţiştii din Arad, dintr-un magazin de specialitate.

Acţiunea a fost declanşată după ce un bărbat a depus o sesizare că doar el are dreptul oficial să vândă astfel de produse şi le cere tuturor comercianţilor să ia licenţă de la el. Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Română nu l-a recunoscut drept sfânt pe Arsenie Boca, scrie site-ul știrileprotv.ro

Poliţiştii au descins la un magazin de obiecte religioase din Arad, de unde au ridicat zeci de suveniruri, tablouri cu chipul duhovnicului Arsenie Boca, fotografii şi cărţi despre viaţa părintelui. Anchetatorii au venit aici în urma unei sesizări pe care a făcut-o cel care are drepturi de proprietate intelectuală asupra mărcii “Arsenie Boca”.

Lorena Radu, IPJ Arad: “Poliţiştii Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice au fost sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112 despre faptul că în incinta unui magazin de pe raza municipiului Arad erau deţinute în vederea comercializării obiecte şi articole de cult religios care poartă o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată. Au fost indisponibilizate toate produsele care prezentau însemnele unei mărci înregistrate.”

Drepturile asupra mărcii “Boca, părintele şi Arsenie” au fost obţinute de la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, de o firmă care are sediul în Marea Britanie. Apoi i-a dat voie să utilizeze marca unei firme din Arad, reprezentată de un tânăr de 24 de ani. Aşa că oricine comercializează produse de orice fel – icoane, suveniruri, postere, cărţi – cu părintele, poate fi tras la răspundere, dacă nu ia licenţa de drepturi de la el şi primeşte o parte din profit, susţine deţinătorul mărcii.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română: ”Încă de acum o lună, Patriarhia a primit o înştiinţare de la acest individ că şi-a înregistrat drepturile în Spania şi Patriarhia a făcut demersuri ca acest om să renunţe, că aşa ceva nu se face şi vor apela mai departe în instanţă, dar spera să nu fie cazul.”

Duhovnicul Arsenie Boca este un adevărat fenomen în România. Zeci de mii de oameni vizitează în fiecare an mănăstirea Prislop şi se roagă acolo unde a fost înmormântat în 1989 părintele. Asta deşi Biserica Ortodoxă Romană nu l-a recunoscut drept sfânt, cum îl văd credincioşii.

Gabriel Miricescu, purtător de cuvânt Episcopia Devei şi a Hunedoarei: “Părintele Arsenie reprezintă unul dintre reperele duhovniceşti ale ortodoxiei româneşti, sfinţia sa fiind o personalitate a Bisericii şi nicidecum nu poate fi asimilat unei mărci comerciale sau unui brand şi nu poate fi revendicat de o persoană fizică sau juridică şi asumat în totalitate.”

Dar, pe lângă partea religioasă, părintele a devenit un brand profitabil. Există site cu numele său, fundaţii şi sute de cărţi tipărite în numele lui.

Practic s-a dezvoltat o adevărată industrie cu obiecte fabricate în China şi tipografii care falsifica orice carte apărută pe piaţa despre Arsenie Boca.

Decizia Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală se aplică pe tot teritoriul Uniunii Europene, iar Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România a recunoscut automat ca marca “Arsenie Boca” aparţine bărbatului din Arad.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă