12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSocialArgeş: Cenuşa Mariei Brătianu, depusă în cripta de la Vila Florica

Argeş: Cenuşa Mariei Brătianu, depusă în cripta de la Vila Florica

El a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că rămăşiţele pământeşti ale Mariei Brătianu vor fi depuse în cripta capelei din oraşul Ştefăneşti pe 12 aprilie, repatrierea fiind o iniţiativă derulată în cadrul proiectului “Respect pentru valorile naţionale”.

“Aşa cum a dorit prin testament, va fi alături de tatăl ei şi de întreaga familie la cripta Brătienilor de la Florica. (…) În acest mod înţelegem noi să ne promovăm, să ne protejăm, să apreciem valorile naţionale”, a declarat Manu.

Academicianul Nicolae Noica, implicat în derularea proiectului “Respect pentru valorile naţionale”, a apreciat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, iniţiativa repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale Mariei Brătianu.

“Eu cred că gestul care se va face pe data de 12 aprilie, la Vila Florica, este un gest de recuperare, care merită făcut în anul acesta al Centenarului, ca multe alte lucruri”, a spus Nicolae Noica.

Sociologul Bogdan Ficeac, purtătorul de cuvânt al grupului de iniţiativă “Respect pentru Valorile Naţionale”, a afirmat că acest eveniment reprezintă, alături de răscumpărarea Vilei Florica, un efort de punere în valoare a familiei Brătianu, întemeietoarea României moderne, care trebuie să redevină cunoscută pentru generaţiile viitoare.

Potrivit informaţiilor furnizate de CJ Argeş, Maria Brătianu a murit în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2017, la Paris. În ciuda dorinţei sale de a fi înmormântată la conacul de la Florica, fiica cea mare a istoricului Gheorghe Brătianu şi nepoata lui Ion I.C. Brătianu a fost incinerată în capitala Franţei.

Maria Brătianu s-a îngrijit de apariţia în exil a operei tatălui său, mort în anul 1953 în închisoarea comunistă de la Sighet, având, totodată, un rol activ în relansarea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, secţia românească a Federaţiei Internaţionale a Ligilor Drepturilor Omului.

Fiica marelui istoric Gheorghe Brătianu, ea însăşi autoare a unor studii de istorie contemporană, s-a dedicat, în ultimele decenii, dezvăluirii şi analizării represiunii comuniste din România. Ea a înfiinţat, la Paris, “Association pour le Memorial Sighet”, organizând în capitala Franţei expoziţii şi conferinţe.

Cele mai citite

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Ciucă și Ciolacu caută alt candidat pentru Primăria Capitalei, în locul lui Cîrstoiu

Liderii PNL și PSD, în frunte cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sunt reuniți la Palatul Victoria, unde caută un alt candidat la Primăria...

Baby Nest-ul de la Marianne’s Goodies: Soluția ideală pentru somnul și joaca în siguranță a bebelușilor

Descoperă cum Baby Nest-ul de la Marianne's Goodies, un brand românesc de inovație în domeniul articolelor pentru bebeluși, asigură o tranziție lină și sigură...
Ultima oră
Pe aceeași temă