31 C
București
sâmbătă, 13 august 2022
AcasăSocialArafat, despre refugiații din Ucraina care vor azil în România

Arafat, despre refugiații din Ucraina care vor azil în România

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că puţini ucraineni cer azil în România.

Potrivit lui Raed Arafat, până în acest moment, câteva zeci de persoane care au sosite din Ucraina au solicitat azil în țara noastră.

„Puţini cer la acest moment azil pentru a rămâne sub egida unui azilant. Sunt câteva zeci până acum”, a spus Arafat, la Vama Siret.

Șeful DSU a precizat că ucrainenii care vin în România nu sunt obligaţi să stea în taberele de refugiaţi, dacă se găsesc locuri de cazare, pot merge acolo.

„Depinde dacă au acte, dacă au fost verificaţi, toate aceste aspecte se rezolvă în comun cu colegii de la Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General de Imigrări. Mai este un lucru pe care l-am discutat cu colegii de la Poliţia de Frontieră: dacă aici se va aglomera mult, au fost aduse microbuze de control de frontieră care au toată infrastructura necesară de control şi este posibil ca o parte să fie duşi în coloană tabără şi să fie acolo făcut controlul de frontieră pentru decongestionarea zonei de aici. La momentul acesta nu este nevoie. Dacă se va întâmpla, e pregătit şi acest lucru”, a mai spus Arafat.

Arafat, despre românii care doresc să-i ajute pe refugiații din Ucraina

Raed Arafat a subliniat că sunt foarte mulţi români care doresc să-i sprijine pe ucrainenii care vin în România, precizând că aceştia trebuie să ia legătura cu autorităţile responsabile.

„Sunt foarte mulţi care vor să vină şi să sprijine şi apreciem asta foarte mult. Sunt foarte mulţi care ne cer să vină aici cu mâncare, cu alimente, cu diferite chestii. S-a stabilit un grup de lucru care coordonează acest aspect între cancelaria premierului, DSU, care să-i coordoneze pe cei care vor să doneze sau să vină cu suport, ca să putem să venim cu el la nivelul în care este nevoie de acest lucru. La acest moment, nu putem vorbi de o criză umanitară pe partea României, motiv pentru care toţi care vin cu mâncare la pachete…. Riscul este ca o parte din această mâncare să rămână nefolosită sau să se strice. (…) Iau legătura cu autorităţile care sunt responsabile. De exemplu, la nivelul judeţului Suceava există un centru de comandă, să ia legătura cu grupul care se ocupă de legătura cu societatea civilă şi cu ei se poate organiza acest lucru. La acest moment, avem deja locuri de cazare stabilite cu biserica, peste 400 de locuri într-o mănăstire, mai sunt multe alte locuri care sunt identificate, tabăra va fi o chestie temporară, unde nu se stă mai mult de 72 de ore şi după asta se duc către locurile de cazare, fie din judeţul Suceava, fie din judeţele limitrofe”, a explicat şeful DSU.

Raed Arafat a mai precizat că cei care vin în România trebuie să apeleze „la cei care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile”.

„Sunt oameni aici care asigură asistenţă, care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile, Crucea Roşie, etc. Poţi să-i vezi. Dacă vine cineva care nu ştii cine este, nu ştii ce caută, atunci trebuie să ai grijă şi să te protejezi”, a afirmat Arafat.

Citește și:

Autoritățile române, despre gestionarea situației refugiaților din Ucraina. VIDEO

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Congresul american a adoptat definitiv planul masiv de investiții pentru climă și sănătate al lui Biden

Congresul american a adoptat definitiv planul masiv de investiţii pentru climă şi sănătate al lui Joe Biden, o victorie politică semnificativă pentru preşedintele american...

Unsprezece morți într-un schimb de focuri de armă în Muntenegru – Totul a pornit de la o chirie

Unsprezece persoane, printre care doi copii, au fost ucise vineri într-un schimb de focuri de armă în Muntenegru, iar alte șase au fost rănite,...

Germania: Toate stațiile de încărcare Tesla sunt ilegale

În Germania există peste 1.800 de stații de încărcare Tesla pentru mașini electrice și toate sunt ilegale. Acest lucru este demonstrat de o investigație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă