5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialAproximativ 25.000 de angajaţi ai MAI vor fi mobilizaţi până după Craciun

Aproximativ 25.000 de angajaţi ai MAI vor fi mobilizaţi până după Craciun

”Începând de astăzi şi până în a doua zi de Crăciun, vor fi mobilizaţi aproximativ 25.000 de angajaţi ai MAI, în majoritate poliţişti, pompieri, salvatori SMURD, jandarmi şi poliţişti de frontieră. În cazul producerii unor fenomene meteo severe pe perioada minivacanţei, prefecţii şi structurile MAI din Bucureşti şi din teritoriu vor fi pregătite să ofere sprijin comunităţilor. În funcţie de efectele fenomenelor meteo, structurile MAI pot trimite forţe şi mijloace suplimentare în zonele cu probleme, precum şi în staţiunile şi locurile unde se înregistrează o mare afluenţă de persoane”, a anunţat Monica Dajbog.

Aceasta a transmis recomandări pentru populaţie, în special să manifeste atenţie sporită faţă de copii, persoanele bolnave cronic şi faţă de cele în vârstă, care sunt vulnerabile în astfel de perioade cu temperaturi scăzute.

”Turiştii care merg la munte în aceste zile trebuie să folosească echipament adecvat şi să evite traseele periculoase. În sprijinul turiştilor care s-ar putea afla în dificultate sunt pregătiţi să intervină peste 370 de jandarmi montani. Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă cu privire la condiţiile de trafic şi la starea vremii. Pentru a evita situaţiile de pericol, recomandăm şoferilor să renunţe la deplasări pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi circulă pe rute cu probleme, să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie”, a mai spus Dajbog.

Potrivit acesteia, Centrul Infotrafic al Poliţiei Române va transmite permanent informaţii cu privire la situaţia drumurilor şi va indica rute ocolitoare în cazul restricţionării sau blocării circulaţiei pe anumite sectoare de drum din cauza fenomenelor meteo severe.

Aproximativ 1.400 de poliţişti rutieri vor fi în stradă zilnic pentru a veni în ajutorul conducătorilor auto, precum şi pentru fluidizarea circulaţiei, evitarea blocajelor şi prevenirea accidentelor grave.

”Având în vedere că valorile de trafic vor fi crescute în această perioadă, ca în orice minivacanţă, rugăm conducătorii auto să manifeste înţelegere şi mai ales răbdare faţă de ceilalţi participanţi la trafic. Pentru descurajarea şoferilor care, în ciuda pericolului, vor apăsa prea mult pedala de acceleraţie, echipajele de poliţie rutieră vor acţiona zilnic cu 270 de aparate radar. Din aer, vor beneficia de sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie care vor survola cele mai aglomerate trasee”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Pe perioada minivacanţei, aproape 16.000 de poliţişti şi jandarmi vor acţiona în fiecare zi pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor. Patrulele de ordine publică vor fi prezente mai ales în locurile aglomerate, precum şi în staţiunile turistice şi în localităţile unde se vor organiza evenimente cu public numeros.

”O atenţie deosebită va fi acordată celor 15.720 de lăcaşuri de cult unde se vor organiza slujbe religioase cu prilejul Crăciunului, la 160 dintre acestea participând un public foarte numeros. În apropierea bisericilor şi a mănăstirilor se vor afla echipaje SMURD şi de pompieri pentru a putea interveni în caz de nevoie pentru acordarea primului ajutor medical sau limitarea efectelor unor situaţii de urgenţă”, a mai spus Dajbog.

Potrivit acsteia, ţinând cont de riscul crescut de incendii, personalul ISU a efectuat 1.564 de controale în ultimele două săptămâni pentru a verifica respectarea regulilor de prevenire a incendiilor. Astfel de controale au avut loc şi în spaţii de cazare şi de organizare a unor evenimente publice, fiind descoperite peste 4.300 de nereguli pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 1.776.000 lei.

De asemenea, au fost identificate 187 obiective care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu.
”Tot pe linia controalelor cu scop preventiv, poliţiştii au desfăşurat acţiuni în pieţe, târguri şi centre comerciale pentru identificarea agenţilor economici care încalcă legislaţia din domeniu şi scot la vânzare produse neconforme cu normele legale, contrafăcute sau care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Dajbog a anunţat că, în urma controalelor, au fost aplicate în jur de 120.000 de amenzi în valoare de aproape 42 de milioane de lei şi au fost confiscate bunuri a căror valoare depăşeşte două milioane de lei, printre care brazi în valoare de 200.000 de lei şi produse alimentare în valoare de aproape 300.000 de lei.

În cadrul acţiunii ”Foc de artificii”, prin care se verifică legalitatea operaţiunilor cu articole pirotehnice, au fost făcute peste 900 de controale, fiind confiscate 5.000 de kg de articole pirotehnice în valoare de aproximativ 20.000 de lei.

În plus, conducerea MAI a cerut să fie luate măsuri pentru asigurarea unui trafic fluent la graniţe, inclusiv prin suplimentarea personalului.

 

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă