APAH-RO: Dorim continuitate pentru tratamentul interferon free la pacienţii cu hepatită C

Pacienţii români cu hepatită C au nevoie de continuitate în asigurarea tratamentului, subliniază reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), într-un comunicat.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 01.02.2018 - 11:27

"Din păcate, constatăm că la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există schimbări frecvente, care generează incertitudini cu privire la continuitatea politicilor în beneficiul pacienţilor. Ne dorim ca aceste schimbări să nu se materializeze în probleme majore pentru pacienţii români. În ceea ce priveşte problematica hepatitei C, deşi mai sunt câteva luni până la încheierea actualului contract cost - volum - rezultat pentru tratamentul cu interferon free, vrem să atragem atenţia asupra nevoii de continuitate. În anii anteriori au existat perioade de pauză în asigurarea tratamentului, pauze cauzate tocmai de întârzierile înregistrare în aplicarea procedurilor de negociere a noilor contracte", se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Totodată, reprezentanţii APAH-RO susţin că ar dori să cunoască intenţiile autorităţilor pe acest subiect, mai ales având în vedere faptul că în luna septembrie a anului trecut "a existat în cadrul CNAS iniţiativa de modificare a reglementărilor" privind contractele cost - volum - rezultat.

În opinia APAH-RO, contractele ar trebui încheiate pe perioade mai lungi (mai mult de un an) pentru a exista predictibilitate în ceea ce priveşte accesul la tratament, iar procedura de negociere să fie iniţiată în timp util, astfel încât să nu mai existe perioade în care pacienţii să nu aibă acces la terapiile inovatoare.

Comentarii