11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialAnimals International salută proiectul de lege care suspendă exportul cu animale vii...

Animals International salută proiectul de lege care suspendă exportul cu animale vii pe timpul verii

Organizația internațională Animals International a luat la cunoștință conținutul proiectului de lege înregistrat astăzi la Parlamentul României prin care se fac primi pași pentru reducerea suferinței inutile cauzată de exportul cu animale vii.

”Gata cu exporturile pe timpul verii. Gata cu vapoarele morții fără veterinari la bord în restul anului. Problema generală a bunăstării animalelor exportate nu se rezolvă prin această lege, ci prin înlocuirea exportului în viu cu produse congelate, dar cu siguranță că acest proiect legislativ reprezintă un pas înainte pe care orice membru al parlamentului cu bun simț îl va face.”, a spus Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

Proiectul de lege vine atât pe fondul unei perioade foarte călduroase cu luna iunie fiind cea mai fierbinte pe întreaga Planetă[1], cât și în contextul sensibilizării exportatorilor (ACEBOP) și a Parlamentului în urma campaniei de lungă durată a organizației Animals International care a expus în repetate rânduri suferința inutilă a animalelor exportate pe durata transportului și în țările terțe la sacrificare.

Indignarea publicului din România a atins cote maxime în urma anunțului MADR de la începutul anului acesta potrivit căruia va începe exportul cu animale vii către Golful Persic a adunat peste 28.000 de semnături care su sensibilizat mai mulți membri ai Parlamentului:

https://www.animalsinternational.org/take_action/al-mawashi-romania/int

 Același anunț a generat un sondaj de opinie la care au contribuit peste 2500 de personae dintre care 74% se opun exportului cu animale vii pentru că reprezintă o cruzime nejustificată și cer verificarea independent a situației[2].

 Animals International a atras atenția MADR încă de vara trecută că o companie de comerț din Golf (Al Mawashi) care a fost interzisă în Australia pentru tortură inutilă asupra animalelor. Dar MADR a invitat exact aceeași companie la București: https://www.madr.ro/comunicare/4958-primele-rezultate-ale-unei-colaborari-de-durata-privind-exportul-de-ovine-in-golf.html

 Puțin timp mai târziu, exportul către Golf a început: https://www.madr.ro/comunicare/5002-schimburile-comerciale-in-domeniul-agroalimentar-cu-republica-iran-in-remarcabil-progres.html

 În zona Golfului se înregistrează cele mai ridicate temperaturi, cu nopți de peste 35 grade Celsius și zile cu peste 45, uneori chiar 55 de grade. Legislația UE nu permite transportul animalelor vii dacă temperatura depășește 30 de grade pe întreaga rută sau chiar pe porțiuni din rută. Legislația se aplica până la destinație chiar dacă aceasta ete în țările terțe.

”Practic România încalcă legislația UE din 2007 în fiecare vară. Proiectul de lege inițiat astăzi de deputatul medic veterinar Adrian Oros și susținut de exportatori (ACEBOP), nu face decât să determine autoritățile cu rol de control să respecte Regulamentul UE 1/2005 care este oricum direct aplicabil și în România.”, a adăugat Păun.

 În plus, prin noua inițiativă legislativă se cere prezența unui medic veterinar, instruit pentru transportul maritim de lungă durată, pe nava cu care sunt transportate animalele, pe toată durata cursei, de la îmbărcare și până la destinație, care să monitorizeze și să realizeze rapoarte zilnice și finale privind condițiile de transport. La fiecare 1000 de animale va fi prezent de asemenea un technician veterinar.

 ”Pe vaporul pe care au murit[3] de sete 14.800 de oi în cursa de la Midia spre Iordania în vara anului 2015 nu era niciun veterinar. Iordania nu a dat socoteală nici României și nici Comisiei Europene pentru catastrofă. Prin noua lege astfel de tragedii vor putea fi evitate.”, a încheiat Păun.

[1] https://www.independent.co.uk/news/world/june-hottest-month-ever-earth-2019-weather-heatwave-hot-a8984691.html
[2] https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22969324-sondaj-trebui-stopat-exportul-catre-orientul-mijlociu.htm?nomobile=

 
[3] Sacrificați de Stat, de la minutul 12:15 până la 16:05:
http://inpremiera.antena3.ro/reportaje/sacrificati-de-stat-2-379.html

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă