11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialAndronescu redeschide larg ușa „căpușelor“ Ministerului Educației

Andronescu redeschide larg ușa „căpușelor“ Ministerului Educației

Ministerul Educației Naționale (MEN) organizează licitație pentru achiziționarea de manuale școlare pentru clasa a VII-a. Regulamentul a fost modificat, astfel încât editurile private vor putea din nou să participe la licitație, iar Editura Didactică și Pedagogică (EDP), subordonată MEN, va avea șanse infime de a mai câștiga dreptul de a publica manualele.

Precedenții miniștri ai Educației, Liviu Pop și Remus Pricopie, au atras, în mai multe rânduri atenția asupra impactului „mafiei manualelor“ asupra școlilor.

Miza nu este reprezentată de tipărirea propriu-zisă a manualelor școlare, ci de auxiliarele (culegeri și caiete de exerciții), ce vor fi anexate acestora și pentru care părinții elevilor și profesorii vor fi nevoiți să plătească sume importante de bani.

În plus, Ministerul Educației a alocat deja un buget de peste 10.000.000 de lei pentru retipărirea edițiilor vechi ale manualelor, aferente celorlalte clase. Dintre acestea, EDP va avea acces doar la retipărirea manualelor pentru clasa a VI-a și a altor câteva de anumite materii. Manualele tipărite de editura de stat au fost contestate din cauza numeroaselor greșeli din conținut și din cauza incapacității ministerului de a le livra în timp util.

 

Legea manualelor și continuă parcursul

Fostul ministru al Educației, Liviu Marian Pop, inițiatorul Legii manualelor a declarat, pentru „România liberă“, că licitația organizată de MEN nu poate afecta parcursul inițiativei legislative. „Legea manualelor a fost aprobată de Senat și merge la Camera Deputaților. Licitația nu poate afecta legea și nici aceasta nu poate bloca licitația. Eu cred că măsurile pe care Guvernul le-a luat, în ultima perioadă, nu vor mai permite căpușarea Editurii Didactice. Având în vedere noua legislație privind delegările din privat la stat“, ne-a declarat Liviu Pop.

În trecut, în cadrul Editurii Didactice și în cadrul institutului care se ocupă de curriculă, de programa școlară, au fost infiltrate persoane cu interese la diverse edituri private și care au sabotat instituțiile subordonate ministerului.

Un exemplu din trecut este cel al Mihaelei Florance Singer, acționar la editura Sigma, ce a ocupat funcția de director al Institutului de Științe a Educației. Practic, aceasta stabilea regulile după care urmau să fie alese manualele școlare, în timp ce editura sa privată participa la licitațiile organizate de Ministerul Educației.

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, declara recent că va exista o strictețe în selectarea manualelor. „Licitaţia a fost lansată, aşteptăm să se depună ofertele de manuale, urmează etapa de evaluare şi, după ce trec de evaluarea extrem de severă pe criterii de calitate, le vom tipări şi mergem mai departe. În acest moment, procedura este gândită şi pornită pe competiţie“, declara Andronescu.

Într-un interviu acordat „României libere“, la începutul acestui an, Andronescu spunea că editarea manualelor școlare doar de Editura Didactică și Pedagogică a fost „o decizie neinspirată“.   

 

Andronescu: Editura Didactică se poate înscrie la toate licitațiile

Legat de cele prezentate în acest articol, ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a dorit să menționeze următoarele: “Editura Didactică și Pedagogică are dreptul să participle la toate licitațiile. Va tipării în continuare manualele pentru clasa a VI-a și are multe alte manual de retipărit. Legea ce stabilea că o singură editură să tipărească toate manualele a fost declarată neconstituțională. Până când va exista o altă lege, trebuie să respectăm principiul economiei de piață. Titlul nu este corect. Nu am deschis ușa căpușelor și nu am făcut așa ceva niciodată. Nu umblu cu căpușe”.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă