8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialAimée Iacobescu, înmormântată vineri la Cimitirul Ghencea Militar

Aimée Iacobescu, înmormântată vineri la Cimitirul Ghencea Militar

Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o pot face începând de joi, după ora 14.00, când trupul neînsufleţit al actriţei va fi depus la Capela Cimitirului Ghencea Militari.

Înmormântarea va avea loc vineri, la ora 13.00, la Cimitirul Ghencea Militari.

Născută pe 23 iunie 1946, însă înregistrată la starea civilă abia pe 1 iulie, la Buzău, Aimée Iacobescu a absolvit ca şefă de promoţie Secţia de Actorie a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din Bucureşti în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, având ca asistenţi Octavian Cotescu şi Laurenţiu Azimioară.

Aimée Iacobescu, celebră, printre altele, pentru rolul principal din lungmetrajul “Zestrea domniţei Ralu” (1971), de Dinu Cocea, cu care a colaborat la mai multe filme, a fost şi una dintre actriţele preferate ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu.

Printre filmele în care a jucat se numără “De-aş fi… Harap Alb” (1965), “Haiducii” (1966), de Dinu Cocea, “Şapte băieţi şi o ştrengăriţă” (1967), de Bernard Borderie, o coproducţie cu Franţa
“Răpirea fecioarelor” (1968), de Dinu Cocea, “Haiducii lui Şaptecai” (1971), de Dinu Cocea, “Săptămâna nebunilor” (1971), de Dinu Cocea, “Cu mâinile curate” (1972), de Sergiu Nicolaescu, “Osînda” (1976), de Sergiu Nicolaescu, “Revanşa”, de Sergiu Nicolaescu, “Ultima noapte de dragoste” (1980), de Sergiu Nicolaescu.

Aimee Iacobescu a debutat pe scenă la vârsta de 16 ani, la Teatrul Naţional Bucureşti, jucând în spectacolele “Alizuna”, de Tina Ionescu Demetrian, şi “Adam şi Eva”, de Aurel Baranga. A mai jucat, printre altele, în “Ulciorul Sfărâmat” (1968), pe scena Teatrului din Craiova, în “Troienele”, de Jean Paul Sartre, “Furtuna”, de Nikolai Alekseevici Ostrovski, “Apus de soare”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea, “Richard al III-lea”, de William Shakespeare, “Coana Chiriţa”, de Tudor Muşatescu, “Vlaicu Vodă”, de Alexandru Davila, “Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu etc.

În 2004, Aimée Iacobescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – “Arta Spectacolului”, “în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă