12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialAdmiterea rămâne cu examen, în puține cazuri

Admiterea rămâne cu examen, în puține cazuri

Pentru studiile universitare de licenţă se pot distinge cinci forme de admitere, stabilite de consiliile celor 19 facultăţi ale UB:
* pe baza mediei/ a notelor de la Bacalaureat;
* pe baza mediei de la Bacalaureat şi a unui eseu motivaţional;
* pe baza unei formule mixte;
* pe baza unui interviu motivaţional;
* pe bază de examen în cazul Facultăţii de Drept.

 

Studiile din China, echivalate direct

Guvernul a aprobat Memorandumul între Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Ministerul Educației din China privind recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor din învățământul superior.

“Obiectivul Memorandumului este acela de a facilita recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și perioadelor de studii din învățământul superior, în vederea continuării studiilor în instituțiile de învățământ superior de pe teritoriul României și al Chinei. Astfel, vor fi recunoscute diplomele emise de instituții de învățământ superior –  universități, academii de studii, institute de cercetare, școli de studii superioare – acreditate conform legislației din România și diplomele și certificatele emise de instituții de învățământ superior și institute de cercetare din Republica Populară Chineză”, precizează MEC.

România va recunoaște următoarele certificate și diplome din învățământul superior din China: certificatul de absolvire a cursului special de educație (Zhuanke), certificatul de absolvire a cursului general de educație și/sau diplomă de licență, certificatul de absolvire – nivel Master, certificatul de absolvire – nivel Doctorat.

China va recunoaște următoarele diplome din învățământul superior din România:

·  pentru ciclul I de studii universitare:  diploma de licență, diploma de inginer, diploma de urbanist, diploma de licență și master, diploma de arhitect;

·  pentru ciclul II de studii universitare: diploma de master;

·  pentru ciclul III de studii universitare: diploma de doctor.

Rectorul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj, prof. uni. dr. Daniel David, susține că sistemul de învățământ superior din România s-a adaptat destul de bine predării în spațiul online, dar mai sunt aspecte de rezolvat.

“Școala românească trebuie să renunțe treptat la ideea că profesorul este stăpânul absolut al informației. El trebuie să fie cel care facilitează calea spre accesul la informație. În viitor, va trebui să ne pregătim să transmitem informația prin intermediul inteligenței artificiale. Am putea avea roboți care să predea. Sună de domeniul SF, acum, dar tehnologia evoluează. Profesorii vor trebui să fie cei care, mai repede, pregătesc roboții să predea”, a declarat Daniel David, în cadrul unei conferințe organizate de SuperTeach.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă