Accidente și clase suprapopulate, într-o școală celebră din Capitală

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD) și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) iau apărarea școlii gimnaziale unde a fost vătămat un minor.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Actualizat: 26.11.2020 - 00:38

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat cu privire la posibila faptă de hărţuire repetată la care este supusă o levă de la Școala I.G. Duca, din Capitală, minoră a Atindehou Nistor Mignon Laurette Inocentia, “pentru că este un copil de culoare”.

Aspectele ce au reieşit din articolele de presă se refereau la faptul că minorei i-a fost spartă dantura de către un coleg care nu e la primul incident de genul acesta şi că acelaşi coleg i   s-a adresat cu apelativul "negresă", menționează ISMB, într-un comunicat.

Hărţuirea la care este supusă fetiţa de către colegul ei ar fi fost tolerată de şcoală, plângerile mamei fiind considerate "răsfăţ tv". Mama minorei susţine că a încercat să discute de mai multe ori cu conducerea şcolii, dar aceasta ar încerca să muşamalizeze întregul incident.

ISMB dezminte şi dezaprobă acest punct de vedere întărit de raportul şi concluziile echipei de investigaţii a CNCD.

“Raportul de anchetă evidenţiază faptul că în data de 14.11.2019, în ultima pauză, minora Ş.S.L.M. s-a jucat cu prietenul ei, P.A. T., s-au ţinut de mâini, s-au împiedicat şi au căzut, fetiţa lovindu-se de suprafaţa dură a pavimentului, rupându-şi un dinte. Incidentul este susţinut de o înregistrare video. După eveniment, doamna învăţătoare a liniştit eleva, a recuperat fragmentul de dinte şi a cerut ajutorul cabinetului stomatologic şcolar. Au fost anunţaţi telefonic părinţii celor doi copii implicaţi care s-au prezentat în cel mai scurt timp la şcoală. Minora prezenta o fractură coronară la dintele 21, fără sângerare, nu acuza durere şi era în stare de conştienţă. Mama minorei a refuzat consultaţia şi a semnat refuzul în Registrul de consultaţii al cabinetului. Vineri, 15.11.2019, mama minorei s-a prezentat la cabinetul directorului şi a relatat cele întâmplate, fără a depune un memoriu în scris cu privire la cele expuse. La nivelul unităţii s-a convocat Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei care a propus un plan de măsuri: consilierea personală a celor doi copii implicaţi în incident, susţinerea unor ore de consiliere la clasa celor doi elevi; medierea situaţiei în cauză prin prezenţa ambelor părţi implicate”, mai precizează ISMB.

ISMB susține că mama minorei nu s-a prezentat la mediere, iar anchetele CNCD, Avocatului Poporului și inspectoratului școlar nu indică fapte de discriminare sau de violență.

 

Vechi probleme

Nu este primul scndal în care Școala I.G. Duca este implicată și în care inspectoratul ține partea conducerii.

În luna august a acestui an, “România liberă” a prezentat situația claselor supraaglomerate de la respectiva instituție de învățământ preuniversitar.

La I.G. Duca sunt clase în care sunt înscriși 38 și 40 de elevi.

Mai mulți părinți au acționat și în instanță conducerea unității, chiar pentru aceste probleme.

Ministerul Educației și ISMB susțin însă că direcțiunea este acoperită, din punct de vedere legal, având posibilitatea de a face excepție de la Legea Educației Naționale, doar printr-o aprobare a conducerii școlii.

Comentarii