13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialAccidente și clase suprapopulate, într-o școală celebră din Capitală

Accidente și clase suprapopulate, într-o școală celebră din Capitală

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat cu privire la posibila faptă de hărţuire repetată la care este supusă o levă de la Școala I.G. Duca, din Capitală, minoră a Atindehou Nistor Mignon Laurette Inocentia, “pentru că este un copil de culoare”.

Aspectele ce au reieşit din articolele de presă se refereau la faptul că minorei i-a fost spartă dantura de către un coleg care nu e la primul incident de genul acesta şi că acelaşi coleg i   s-a adresat cu apelativul “negresă”, menționează ISMB, într-un comunicat.

Hărţuirea la care este supusă fetiţa de către colegul ei ar fi fost tolerată de şcoală, plângerile mamei fiind considerate “răsfăţ tv”. Mama minorei susţine că a încercat să discute de mai multe ori cu conducerea şcolii, dar aceasta ar încerca să muşamalizeze întregul incident.

ISMB dezminte şi dezaprobă acest punct de vedere întărit de raportul şi concluziile echipei de investigaţii a CNCD.

“Raportul de anchetă evidenţiază faptul că în data de 14.11.2019, în ultima pauză, minora Ş.S.L.M. s-a jucat cu prietenul ei, P.A. T., s-au ţinut de mâini, s-au împiedicat şi au căzut, fetiţa lovindu-se de suprafaţa dură a pavimentului, rupându-şi un dinte. Incidentul este susţinut de o înregistrare video. După eveniment, doamna învăţătoare a liniştit eleva, a recuperat fragmentul de dinte şi a cerut ajutorul cabinetului stomatologic şcolar. Au fost anunţaţi telefonic părinţii celor doi copii implicaţi care s-au prezentat în cel mai scurt timp la şcoală. Minora prezenta o fractură coronară la dintele 21, fără sângerare, nu acuza durere şi era în stare de conştienţă. Mama minorei a refuzat consultaţia şi a semnat refuzul în Registrul de consultaţii al cabinetului. Vineri, 15.11.2019, mama minorei s-a prezentat la cabinetul directorului şi a relatat cele întâmplate, fără a depune un memoriu în scris cu privire la cele expuse. La nivelul unităţii s-a convocat Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei care a propus un plan de măsuri: consilierea personală a celor doi copii implicaţi în incident, susţinerea unor ore de consiliere la clasa celor doi elevi; medierea situaţiei în cauză prin prezenţa ambelor părţi implicate”, mai precizează ISMB.

ISMB susține că mama minorei nu s-a prezentat la mediere, iar anchetele CNCD, Avocatului Poporului și inspectoratului școlar nu indică fapte de discriminare sau de violență.

 

Vechi probleme

Nu este primul scndal în care Școala I.G. Duca este implicată și în care inspectoratul ține partea conducerii.

În luna august a acestui an, “România liberă” a prezentat situația claselor supraaglomerate de la respectiva instituție de învățământ preuniversitar.

La I.G. Duca sunt clase în care sunt înscriși 38 și 40 de elevi.

Mai mulți părinți au acționat și în instanță conducerea unității, chiar pentru aceste probleme.

Ministerul Educației și ISMB susțin însă că direcțiunea este acoperită, din punct de vedere legal, având posibilitatea de a face excepție de la Legea Educației Naționale, doar printr-o aprobare a conducerii școlii.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă