15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialIoan Aurel Pop este noul preşedinte al Academiei Române.

Ioan Aurel Pop este noul preşedinte al Academiei Române.

 

Contracandidatul său din al doilea tur, Victor Voicu,  a obţinut 56 de voturi. Cei doi au intrat în turul al doilea de scrutin pentru alegerea preşedintelui Academiei Române, notează Agerpres.

În urma primului tur, Bogdan Simionescu şi Ioan Aurel Pop au intrat la balotaj în cursa pentru alegerea noului preşedinte al Academiei Române. Cei doi au obţinut câte 50 de voturi, iar Victor Voicu 51.

La balotaj, Ioan Aurel Pop a obţinut 74 de voturi, iar Bogdan Simionescu 70. Au fost exprimate 148 de voturi, 4 fiind anulate. Adunarea Generală este constituită dacă se asigură cvorumul de jumătate plus unul dintre membrii activi – titulari, corespondenţi şi de onoare.

Preşedintele Academiei Române este ales fie cu două treimi din voturi în primul tur de scrutin, fie prin majoritate simplă în al doilea.

Conform Statutului Academiei Române, Adunarea Generală este constituită dacă se asigură cvorumul de jumătate plus unul dintre membrii activi, titulari, corespondenţi şi de onoare. În prezent, Academia Română are 202 membri activi.

Preşedintele este ales fie cu două treimi din voturi în primul tur de scrutin, fie prin majoritate simplă în al doilea.

Preşedintele ales, pentru un mandat de patru ani, îşi preia funcţia după 15 zile de la data alegerii.

Pe data de 20 aprilie vor avea loc alegerile pentru funcţiile de vicepreşedinţi (patru) şi de secretar general.

După decesul lui Ionel Valentin Vlad, pe 24 decembrie 2017, prezidiul Academiei l-a ales, pe 5 ianuarie, pe Cristian Hera în funcţia de preşedinte al acestui for, pentru trei luni, până la organizarea de alegeri.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă