Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

A început simularea examenelor de la Evaluarea Națională. Ce probleme au apărut în școli

În școlile din România se organizează, luni, marţi şi miercuri, simularea Evaluării Naţionale, la care sunt aşteptaţi să participe cei aproape 180.000 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a la începutul anului şcolar 2017 - 2018.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.03.2018 - 09:47

Simularea este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Conform calendarului anunțat de Minister, luni are loc proba de Limba şi literatura română, marţi - proba la Matematică, iar miercuri - cea de Limba şi literatura maternă.

Simularea a generat, deja, foarte multe probleme în școli. În peste o mie de unități de învățământ, sindicatele angajaților din Educație au anunțat că vor organiza boicotarea examenelor de simulare.

Pe de altă parte, în multe școli, derularea simulărilor a perturbat activitatea de învățământ normală. De exemplu, în București și în județul Ilfov, unde deja școala a fost întreruptă o săptămână din cauza vremii, în zilele dedicate simulării este din nou perturbată activitatea didactică întrucât nu sunt suficiente săli de clasă. Astfel, elevii din clasele mici, care nu participă la simulare, au fost fie comasați, fie chemați la alte ore, întrucât sălile lor de clasă sunt rezervate pentru simulare.

Comunicarea rezultatelor este prevăzută pentru data de 16 martie.

"Probele încep la ora 9,00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev", a precizat Ministerul Educaţiei Naţionale.

Subiectele sunt elaborate de specialiştii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, şi sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen şi parcurse până la această dată.

Potrivit comunicatului, corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea.

"Notele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi. În acelaşi timp, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situaţii în parte, scopul fiind îmbunătăţirea performanţelor şcolare", subliniază MEN.

MEN precizează că obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obţinerii unor rezultate satisfăcătoare la probele din luna iunie.

Comentarii

loading...