5000 de mineri vor face reconversie profesională pentru energia eoliană

Asociația Română pentru Energie Eoliana (RWEA) a lansat un proiect pentru pregătirea și reconversia profesională a locuitorilor din zonele dependente de sectorul mineritului.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 22.05.2019 - 18:19

RWEA și companiile din cadrul ei, cum ar fi Monsson - RESS și CEZ România, împreună cu Ministerul Energiei și cu Universitatea din Petroșani, propun deschiderea unei Academii pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice în Valea Jiului.

Viitoarea unitate de învățământ va putea accesa fonduri disponibile prin Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție. Scopul acestei inițiative este ca, de-a lungul a zece ani, să se obțină reconversia profesională a până la 8000 de persoane.

Dintre aceștia, 5000 de foști mineri ar putea deveni specialiști în energie eoliană, iar alți 3000 s-ar califica în domeniul distribuției de energie electrică.

"Abilitățile tehnice și profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt ușor transferabile către sectoarele energiei regenerabile și al distribuției de energie, iar certificările obținute în urma cursurilor de formare si reconversie le vor permite acestora să lucreze în instalarea, operarea și mentenanța proiectelor regenerabile și a rețelelor electrice din toata lumea, cu beneficii salariale atractive", precizează un comunicat transmis de RWEA.

Proiectul din Valea Jiului va folosi experiența acumulată în cadrul Centrului RESS (Renewable Energy School of Skills) din Constanţa, care a pregătit până acum circa 4500 de oameni.

Comentarii