23 C
București
luni, 27 septembrie 2021

5 semnale care anunţă existenţa unor probleme de rol într-o companie

Diviziunea sarcinilor în departamente creează angajatului un status prin care el va îndeplini un anumit rol, definit de cultura unei companii. Mecanismul natural şi previzibil se schimbă radical atunci când, în interiorul unei firme, îşi face apariţia un nou angajat cu o altă personalitate faţă de precedentul şi care poate cere modificări în conţinutul rolului. „Diferenţe dintre cum îşi percepe rolul un angajat, cum îl văd alţii şi cum îşi îndeplineşte în mod real acel rol pot fi aspecte destul de diferite. Dificultăţi în comunicarea aşteptărilor privind comportamentul angajatului, transmiterea neclară a atribuţiilor postului, priceperea persoanei de a-şi asuma şi de a se conforma cu acel rol sunt printre puţinele cauze ale diferenţelor în ce oferă angajatul şi ce se aşteaptă de la el. Acesta deja poate fi o sămânţă, care aduce probleme în cadrul unui grup“, explică psihologul Lenke Iuhoş, care exemplifică principalele tipuri de semnale:

1. Conflictul de rol – acest semn apare când un angajat are de îndeplinit mai multe roluri în aceeaşi situaţie sau acelaşi moment.

2. Supraîncarcarea cu roluri – este un fenomen specific momentului în care o persoană este promovată pe o funcţie de conducere.

3. Subsolicitarea poate fi o problemă majoră de rol; se observă în comportamentul tinerilor absolvenţi.

4. Incompatibilitatea este o altă dificultate în îndeplinirea unui rol şi ea apare ca o contrazicere între aşteptările celorlalţi, expectanţele managerului şi realizarea rolului.

5. Neclaritatea rolului în ochii individului care îl îndeplineşte provoacă cu uşurinţă tensiuni între angajaţi.   

„Tinerii vin cu anumite expectanţe de viaţă, ştiu că au investit timp, energie şi resurse materiale pentru a îndeplini sarcini complexe. Plângeri de subsolicitare pot fi auzite şi din partea persoanelor cu un istoric de atribuţii specifice aşteptărilor lor, iar din cauze sociale sau chiar medicale nu mai pot exercita ce pot să facă foarte bine. Aşa apare omul cu moralul scăzut şi aşa vom recunoaşte un angajat cu sentimentul de zădărnicie.“(Lenke Iuhoş, psiholog)

STATISTICĂ

Economia românească are pentru prima dată în ultimul deceniu 12 companii care au raportat un număr mediu de 10.000 de angajaţi sau mai mult în 2017, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă