16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocial450 de deținuţi au fost evacuaţi de urgență din Penitenciarul Iași. Clădirea...

450 de deținuţi au fost evacuaţi de urgență din Penitenciarul Iași. Clădirea are risc seismic

Decizia de scoatere a 450 de deţinuţi din Corpul A s-a luat săptămâna trecută, în condiţiile în care acest imobil fusese clasificat înca de la începutul anului 2017 în Clasa de risc seismic I.

“Această clădire de detenție, desi are un risc ridicat de prăbușire și pune astfel în pericol viața personalului și a deținutilor pe care-i adăpostește, nu se află pe lista de investiții și de modernizare a sistemului penitenciar, cu toate că situația era cunoscută de către ministrul Toader”, subliniază comunicatul Sindicatului din ANP.

Corpul A al Penitenciarului Iași are 5 secții de deținere și este o construcție fără fundatie cu parter și un etaj. Potrivit Sindicatului ANP, Corpul A “în prezent înca mai este populat cu peste 100 de detinuți, nefiind posibilă relocarea acestora în zona Moldovei, din lipsă de spații”.

Conform estimărilor Sindicatului, bazate pe suprafața construită și raportate la nivelul de siguranță a deținerii specific regimului de detenție semi-deschis, reabilitarea acestui corp de clădire ar costa circa şapte milioane de Euro, iar reconstructia aproximativ 4,5 milioane de Euro, “după reproiectarea pentru aproximativ 250 de deţinuţi și cu respectarea standardului de 4 metri pătraţi /deținut”.

După cum se ştie, CEDO a cerut modernizarea penitenciarelor din România.

Totuși, potrivit comunicatului ANP, “acest proces a fost subminat de către actualul ministru al Justiției care a dispus reducerea la jumătate a investițiilor în modernizarea penitenciarelor, de la 7,7 milioane lei la 3 milioane lei conform ANP (Raport de activitate 2017, p.55)”.

“Raportat la costurile estimate pentru premierea infractorilor – între 370 și 550 de milioane de Euro – anunțată insistent de către ministrul justiției, acest caz demonstrează că investițiile în modernizarea penitenciarelor sunt blocate intenționat, deși astfel s-ar rezolva problema de fond a condițiilor de detenție.

Cu 550 de milioane de Euro s-ar putea (re)construi 122 de corpuri de clădire pentru câte 250 de detinuti cazați în condiții corespunzătoare, ceea ce ar însemna 30.500 de locuri de cazare. La momentul actual numărul total al detinuților este de 22.830.

Revenim deci cu cererea de demitere a lui Tudorel Toader pentru incompetență și indolență, și cerem alocarea urgentă de fonduri pentru modernizarea sistemului penitenciar. De săptamâna viitoare, revenim cu informații referitoare la milioanele de ore restante și în continuare neplătite, miile de funcții vacante și calendarul protestelor generale”, subliniază comunicatul Sindicatului din ANP.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă