Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

MAI. Tragedia de la Caracal nu este singulară

400 de copii, dispăruţi anual

Sute de perechi de pantofi au fost depuse, sâmbătă, în faţa Ministerului Afacerilor Interne (MAI¬), pentru a atrage atenţia asupra cazurilor de copii dispăruţi. Manifestarea, organizată de PNL Bucureşti, a început la 11,05, ora primului apel la 112 al Alexandrei Măceşanu.

Share

Andreea Andrei 0 comentarii

Actualizat: 05.08.2019 - 11:54

Evenimentul a fost organizat "pentru a atrage atenţia că tragedia de la Caracal nu este singulară".

Preşedintele filialei PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a vorbit despre nevoia de profesionalizare în ceea ce priveşte gestionarea cazurilor de dispariţie.

"Să se specializeze un corp de persoane din interiorul sistemului public, care să fie în stare să gestioneze genul acesta de situaţii, situaţii aparte pentru care îţi trebuie un anumit nivel de pregătire ca să faci faţă", a spus Violeta Alexandru, arătând că s-ar putea forma "zece poliţişti, zece specialişti pe judeţ", citează Agerpres.

Totodată, preşedintele PNL Bucureşti a subliniat nevoia de evaluări în interiorul sistemului de poliţie.
"Cerem ca în interiorul sistemului de poliţie să se facă nişte evaluări de sus în jos, de jos în sus, să se facă pe toate palierele decizionale şi să se comunice public - cunoscut fiind faptul că ministerul nu are această practică a transparenţei şi a comunicării informaţiilor - de data aceasta le cerem să comunice public care sunt nivelurile de competenţă", a spus liberala.

Organizatorul evenimentului, Daniel Ciungu, a afirmat că acesta a fost gândit pentru a trage un semnal de alarmă: anual 400 de copii dispăruţi nu sunt găsiţi.

"Observăm şi noi că din România pleacă foarte multe persoane tinere, sunt fie răpite, fie amăgite şi sunt duse în alte ţări şi sunt folosite şi abuzate. E o mare problemă pentru România că nu reuşeşte să îşi protejeze cetăţenii. Siguranţa personală a fiecărui cetăţean e ceva care nu se poate negocia", a afirmat acesta.

Daniel Ciungu a menţionat şi "presiunea publică" în urma cazului Alexandrei Măceşanu.

"E un caz care de mulţi ani nu a mai fost întâlnit şi în sine presiunea publică (...) toată lumea e pur şi simplu nervoasă. Ăsta e cuvântul potrivit, cred eu. Bineînţeles că e momentul în care ar trebui să se acţioneze", a mai spus organizatorul acţiunii.

În faţa Ministerului Afacerilor Interne, în zona statuii lui Iuliu Maniu, au fost depuse aproximativ 200 de perechi de pantofi, jucării de pluş, o candelă şi cartea "Copilul furat" de Ian McEwan.

Conform cifrelor oficiale, în România, anul trecut, au fost daţi dispăruţi 4.000 de minori. Au fost regăsiți 3.600.

Miercurea trecută, Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină "la ocazie". Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

Sâmbătă, DIICOT a informat că din analizele de laborator ale probelor efectuate până în prezent, în cazul de la Caracal, a rezultat profilul genetic al unei singure persoane - Alexandra Mihaela Măceşanu, concluzie fundamentată ştiinţific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinţilor fetei. 

Părinţii Alexandrei Măceşanu sunt de acord ca presupusele rămăşiţe ale fiicei lor să fie supuse unei expertize internaţionale, a anunțat sâmbătă, pe Facebook, jurnalistul Alexandru Cumpănaşu, unchiul fetei.

"Minunaţi români care ne sunteţi alături, am vorbit cu părinţii Alexandrei acum şi au fost de acord să facem o expertiză internaţională a rămăşiţelor presupuse a fi ale Alexandrei, pentru liniştea sufletească a familiei şi a tuturor şi pentru aflarea adevărului. Acum voi continua să scot la iveală reţelele şi complicităţile din acest caz", spunea Cumpănaşu.

Comentarii

loading...