25% dintre studenți riscă să rămână cu situația neîncheiată

Aproximativ 25% dintre studenții din România, mai ales doctoranzi, riscă să rămână cu situația școlară neîncheiată, după ce Guvernul a decis că profesorii universitari nu mai pot cumula pensia cu veniturile de la predarea la plata cu ora.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

07.01.2020 - 12:47

Sindicaliștii din învățământul superior susțin că sunt surprinși de această decizie a Guvernului, având în vedere că au purtat discuții cu reprezentanții Executivului. “Am avut discuții atât cu premierul Ludovic Orban, cât și cu ministrul Educației, doamna Monica Anisie, și cu domnul Rareș Bogdan, care ne-a promis că ne va sprijini. Am depus și un memorandum și ni s-a spus că Educația va face excepție de la această regulă de a nu se putea cumula pensia cu plata cu ora. Asta pentru că salariile din Învpățământ sunt încă neatractive. Este vorba de câteva ore nu de salarii întregi”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) Alma Mater, Anton Hadăr.

Acesta atrage atenția că, în acest moment, profesori universitari tineri bine pregătiți sunt greu de găsit. “Decizia a fost luată din pripă. Nu există o cale legală pentru ca profesorii fără contract de muncă să poată încheia situația studentului. Studentul poate să și conteste nota care îi este dată de un profesor pensionat. Este extrem de greu pentru toate universitățile să găsească profesori noi în timpul anului. Măsura putea fi luată cu începutul anului universitar următor, deși noi considerăm că este nevoie de trei sau cinci ani pentru a asigura necesarul de profesori tineri. Este o gravă eroare pe care sperăm că membrii Guvernului o vor remedia”, ne-a mai spus Anton Hadăr.

În opinia liderului sindical, Guvernul produce o bulversare a sistemului de învățământ superior.

“Biroul Executiv al F.N.S. ALMA MATER ȋşi exprimă profunda nemulţumire faţă de decizia Guvernului de a interzice cumulul pensiei cu veniturile obţinute prin plata cu ora ȋn sistemul de ȋnvăţământ superior românesc de stat. Dacă, pentru sistemul de ȋnvăţământ preuniversitar s-au găsit soluţii pentru cei peste 4000 de profesori pensionaţi, nu ȋnţelegem care este “raţiunea” refuzului de a acorda acest drept şi celor aproximativ 2000 de pensionari din ȋnvăţământul superior!”, se arată într-un comunicat al FNS Alma Mater.

Comentarii