În acelaşi timp această tendinţă de îmbătrânire înseamnă şi oportunitatea creşterii economice dar şi a numărului locurilor de muncă prin creşterea potenţialului de realizare şi livrare de soluţii inovative pentru îngrijirea la domiciliu a vârstnicilor.
8 parteneri din 8 ţări europene – Republica Cehă, Cipru, România, Lituania, Portugalia, Slovenia, Bulgaria şi Ungaria – au lansat proiectul HoCare “Delivery of Innovative solutions for Home Care by strengthening quadruple-helix cooperation in regional innovation chains” (Livrarea soluţiilor inovative pentru îngrijirea la domiciliu prin consolidarea cooperării de tip elicoida-cvadrupla în lanţurile regionale de inovare).
Proiectul, cu durata de 4 ani (Aprilie 2016 – Martie 2020), a fost aprobat în anul 2016, în cadrul Programului Interreg Europe finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Acest program susţine guvernarea în Europa la nivel regional şi local pentru ca să se dezvolte şi să se furnizeze politici mai bune cu impact pentru cetăţenii Europei. Proiectul HoCare tratează problemele îmbătrânirii populaţiei cu scopul îmbunătăţirii implementării politicilor şi programelor de dezvoltare regională care susţin cercetarea, inovarea şi livrarea inovării prin actorii lanţurilor de inovare regională, cu ajutorul modelului elicoidei cvadruple (modelul celor 4 elicoide – administraţie, cercetare, industrie şi cetăţeni).
Proiectul HoCare intenţionează să influenţeze pozitiv eficienţa şi impactul utilizării Fondurilor Structurale prin trei sub-obiective tematice legate de generarea inovării în lanţurile de inovare regională în domeniul îngrijirii la domiciliu. Primul sub-obiectiv se concentrează pe generarea inovării, prin adresarea noilor nevoi identificate de grupurile interesate prin modelul elicoid-cvadrupla, pentru cei care furnizează îngrijire la domiciliu (de exemplu – spitale, case sociale, case de bătrâni, membrii de familie etc.). Al doilea sub-obiectiv este cel concentrat pe generarea inovării prin procesele de inovare influenţate de public. Al treilea sub-obiectiv este aducerea rapidă către piaţă a soluţiilor inovative de îngrijire la domiciliu folosind metoda elicoidei-cvadruple.
Rezultatele sunt obţinute ca urmare a proceselor de informare privind politicile naţionale şi internaţionale în domeniul inovării pentru îngrijirea la domiciliu. Partenerii au lucrat cu cei interesaţi de politica Fondurilor Structurale pentru diverse tipuri de organizaţii, în primul rând a celor din cercetare-dezvoltare-inovare.
Iniţial, conţinutul a fost realizat de parteneri în cadrul Analizei Regionale, apoi a fost investigat în cadrul a 3 Seminarii Tematice Comune (Funchal, Budapesta si Lubliana) cu participarea stakeholder-ilor naţionali. S-au selectat 30 „Bune Practici Transferabile” şi s-au formulat: 3 Rapoarte Tematice de Politici de Cercetare Inovare privind Îngrijirea la Domiciliu şi 3 Rapoarte privind Transferul de Politici în domeniul Inovării Îngrijirii la Domiciliu. Cunoştinţele colectate permit proiectului HoCare să contribuie la facilitarea învăţării politicilor şi din interiorul şi din exteriorul Uniunii Europene prin participarea la 2 evenimente internaţionale Interreg Europe şi organizarea a 8 evenimente naţionale de înalt nivel pentru instruirea asupra acestor politici în domeniul inovării pentru îngrijirea la domiciliu în cele 8 ţări europene de unde provin cei 8 parteneri ai proiectului HoCare. Faza de implementare şi monitorizare a planurilor de acţiune rezultate din proiect se va desfăşura din martie 2018 până în martie 2020, perioadă în care reprezentanţii elicoidei cvadruple vor interacţiona în cadrul unor propuneri de proiecte punctuale finanţate prin Programele Operaţionale naţionale asigurând creşterea absorbţiei acestor fonduri pentru nevoi urgente ale societăţii contemporane.
Mai multe informaţii despre proiectul HoCare:
Gabriela Florescu, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare in Informatică, ICI Bucuresti; e-mail: gflores@ici.ro, telefon: +40 747853167
Eletftherios Loizou, Agentia de Dezvoltare ANEL Cipru; email: eloizou@anel.com.cy, telephone: +35 722489 105